Akik 600 forintért szobroznak a fagyos éjszakában

Útra keltünk, hogy megnézzük, kik dolgoznak a szabadban a pesti éjszakában.

Majláth Ronald
2017. 01. 07. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi test fagyása a nagylábujjal, a füllel és az orral kezdődik – ezt tapasztaljuk magunk, miután a mínusz tizennégy fokos hidegben indulunk el az éjszakában, hogy megkeressük azokat az embereket, akik az utcán dolgoznak. Első ránézésre a hulladékszállítóknak jutott a legrosszabb sors: most is serényen hordják a kukákból a szemetet. Valamivel jobb soruk van a boltosoknak, a sofőröknek és a taxisoknak, mivel ők mégiscsak zárt térben dolgozhatnak.

Minden korábbi képzeletbeli rangsor értelmét veszti azonban, amikor a bulinegyedben biztonsági őrökre leszünk figyelmesek éjjel egy körül. Mármint kint, az utcán, a szabad ég alatt. Az egykori zsidónegyed ilyenkor is tele van szórakozó fiatalokkal, ők szemmel láthatóan az alkoholt is bevetik a fagy elleni küzdelemben. Nem sokáig vannak az utcán, sokszor csak egy cigire ugranak ki a melegről. Persze vakmerőbbek is vannak, akad, aki egy szál ingben jött ki rágyújtani, de közben persze reszket, mint a nyárfalevél.

Hogy lehet bírni ezt a hideget? – mi mást kérdezhetnénk a legközelebbi biztonsági őrtől, aki a Király utcában strázsál. Nagyon nehezen – hangzik a kevéssé meglepő válasz. Laci szerint azonban a pénz nagy úr, ha korrekt a fizetés, szívesebben megy az ember dolgozni, még ilyen időben is. Erre viszont alaposan fel kell készülni: a farmerja alá két jégeralsót húzott, három vastag zokni van rajta és három pulóver – így egész pontosan háromszor alaposabban öltözött fel nálam. Persze a vastag kabát, a sapka és a kesztyű sem maradhat el, mint mondja, ilyenkor ez a minimum. Tőle tudjuk meg azt is, hogy a hidegben dolgozók számára rendkívül fontos a forró tea, ő szolgálatban három liternyit is meg szokott inni. Hideg italt tilos fogyasztani, mert azzal csak rontanának a helyzeten. Továbbá ha strázsálnak is az utcán, akkor is folyamatosan kell mozogniuk, az egy helyben álldogálás nagyon veszélyes. De nem csak a faggyal kell megküzdeniük az őröknek.

Beszélgetésünk közben intézkednivaló támad, egy kisebb csoportban egy férfi és egy nő mintha összeszólalkozott volna, ezért Laci megkérdezi a hölgytől, segíthet-e. Rögtön kisebb lesz a hangzavar. Szerencsére nem volt semmi probléma. Laci szerint egyébként ünnepek idején jóval többször kellett így fellépnie, de hát ez a munkához tartozik.

Aminek viszont nem kellene a munkához tartoznia, az a sanyarú munkakörülmény, amivel rengetegen szembesülnek a szakmában. Mint mondja, plusz négy fok alatt kötelező lenne forró italt biztosítania a munkaadónak, ám ezt a legtöbb helyen nem tartják be. Hasonlóan vannak a pihenőidővel is, sokan vannak, akik az óránként járó melegedőre sem tudnak elmenni.

Mindezt elősegíti, hogy a legtöbbször maguk az őrök sincsenek tisztában azzal, hogy a jogszabályok mit garantálnak nekik, így nem emelik fel a hangjukat a rossz körülményeik miatt. Inkább örülnek, ha valóban megkapják azt a hatszáz-nyolcszáz forintos órabért, amiért az elkövetkezendő napokban mínusz tíz fokban kell fagyoskodniuk. A kisebb cégekkel ugyanis rendszeresen előfordul, hogy egyszerűen lelép a munkaadó, vagy az őrök utólag tudják meg, hogy valójában be sem jelentették őket. – Kigyúrt biztonsági őrként azért vannak lehetőségek – vetjük fel most Lacinak, aki azonnal érti a célzást, de élesen tiltakozik: nem, még ha sokan küzdősportokat is űznek, akkor sem „kereshetik meg” tisztességtelen munkaadójukat. – Úgyis csak mi húznánk a rövidebbet – mondja, de megnyugtat: szerencsére ő jó cégnél kötött ki, inkább egyik-másik társát sajnálja.

Egyre hidegebb lesz. A rendőrség is ott van az utcán, de ezen az éjszakán itt nekik sem volt komolyabb gondjuk a vendégekkel. Miután már végképp átfagytunk, elköszönünk Lacitól, aki most jár egyet, hogy kicsit felmelegedjen. Neki még órákig kell kint ácsorognia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.