Bérrendezésért tüntettek a közművelődési dolgozók

A demonstrációt harmadik éve rendezik meg, a szervezők szerint a problémák időközben csak súlyosbodtak.

MTI
2017. 01. 21. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Katalin, a KKDSZ alelnöke a rendezvényen felolvasta a szakszervezet felhívását, amelyben követelték, hogy a kormány kiemelt beruházásainak kedvezményezettjei a vidéki könyvtárak, levéltárak, múzeumok és művelődési otthonok legyenek, valamint az olyan nemzeti intézmények, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Levéltár vagy a Magyar Nemzeti Múzeum folyamatos és kiszámítható működési keretek között láthassa el feladatát a szükséges források biztosítása mellett, illetve a kormány gondoskodjon a kulturális ágazatban dolgozók bérének rendezéséről.

Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a demonstrációt harmadik éve rendezik meg a magyar kultúra napja alkalmából, ám a három év alatt a problémák csak súlyosbodtak.

„Káosz van a magyar kultúra ügyében. A magyar kultúráért felelős kulturális kormányzat nem látja el feladatát, nem biztosít hosszú távú, kiszámítható körülményeket ahhoz, hogy a magyar kultúra finanszírozása és intézményi rendszere működőképes legyen” – emelte ki.

Mint mondta, a kormány nem biztosítja a megfelelő béreket és a tavaly júniusban beígért bérpótlékok beállítása sem valósult meg ez év január elején.

Az eseményen mécsest gyújtottak a január elsejével megszűnt minisztériumi háttérintézményekért, majd koszorúkat helyeztek el Kölcsey Ferenc szobra előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.