Börtönlakók is kijöttek a hóra

Zárva több határátkelő a kamionok előtt. A hétvégére 10-20 centiméter hó várható. Rabokat is bevetnek.

Velkei Tamás
2017. 01. 13. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken az egész ország területén nagy mennyiségű csapadék hullott, északon erősen havazott, ahogy intenzív hóesés volt a Dunántúlon is, míg máshol eső, havas eső, ónos eső volt jellemző. A kialakult időjárási helyzet miatt az országos rendőrfőkapitány elrendelte az országos törzs felállítását – közölte a rendőrség. Emellett Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében részleges törzsek működtetéséről született döntés. A katasztrófavédelemnél szintén döntöttek részleges törzsek felállításáról Nógrád, Heves, Pest, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A gyorsforgalmi utak és főutak burkolata mindenhol vizes, sónedves volt, az északi, északkeleti területeken havas, latyakos, hókásás. Az M7-es autópálya balatonvilágosi és fonyódi szakaszán még pénteken késő délután is latyakos volt a burkolat, Nagykanizsa térségében pedig hó fedte a pálya felületét. Az M3-as autópályán Kál térségében szintén latyakos volt az útburkolat.

A síkos útfelület káoszt okozott az utakon: sok helyen történt baleset, keresztbe fordultak autók, a buszok és a kamionok. A havazással érintett utakat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – közlése szerint – folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.

A Nógrád megyei határátkelőket és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánréve határátkelőn forgalomkorlátozást léptettek életbe a szlovák hatóságok, így oda már a legfeljebb 3,5 tonnás gépjárművek léphetnek be. A havazás miatt este a horvát hatóságok is lezárták a határt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek előtt. Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében a 82-es számú főút és a 83-as számú főút egyes szakaszain ugyancsak életbe lépett a 7,5 tonnás súlykorlátozás.

A katasztrófavédelem arra kéri az útra kelőket, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak el. Nélkülözhetetlen felszerelés a téli gumi és a hólánc. Indulás előtt meg kell győződni arról is, hogy a fényszórók működnek-e, illetve elegendő üzemanyag van-e a tankban; ajánlatos a szokásosnál többet vételezni. Fontos még a feltöltött mobiltelefon, hogy ha az autós elakad a hóban, segítséget tudjon kérni. Legyen nálunk láthatósági mellény, GPS vagy térkép, némi élelmiszer és folyadék.

Az intenzív havazás nemcsak az utakon, de számos településen is fennakadásokat okozott. A fővárosban több buszjárat nem, vagy csak rövidített útvonalon közlekedett. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatja az utasokat a járatokról. Olvasóink arról számoltak be, hogy a BKK számos megállójában egész nap nem takarították el a havat. A várható havazás miatt hómunkásokat vesz fel szombaton délelőttre az FKF Nonprofit Zrt. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei, illetve az alkalmazás feltételei a www.fkf.hu címen olvashatók, és a cég Facebook-oldalán. Nyolcórás munkáért nettó négyezer forintot fizet a társaság.

Az északkeleti megyékben még fogvatartottak is besegítettek a hó eltakarításába. A rendkívüli hóhelyzetre tekintettel a régió büntetés-végrehajtási intézetei önkéntes munkát vállaló fogvatartottakkal siettek a városok önkormányzatainak segítségére. A régióban az egri, a miskolci és a nyíregyházi bv. intézetek nyújtottak segítséget.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel figyelmeztető előrejelzést adtak ki Magyarország területére szombaton éjfélig, a hullámzó frontrendszer miatt ugyanis sokfelé lehet újra számítani nagy mennyiségű csapadékra (eső, havas eső, hó). Nagy mennyiségű hó várható, reggelig összességében lehulló friss hó mennyisége többfelé elérheti 20 centimétert, 300-400 méteres magasság felett az Északi-középhegységben akár 25-30 centiméternél vastagabb hóréteg is képződhet. Vasárnapra visszatér a kemény hideg, hajnalban a szélvédett tájakon akár mínusz 17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, napközben változóan felhős lesz az ég, több helyen kisebb havazás, hózápor is kialakulhat, mínusz 5, plusz 2 fok várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.