Botkát támogatja az MSZP elnöksége

Ezt Molnár Gyulával, a szocialisták pártelnökével közösen jelentették be sajtótájékoztatón.

Katona Mariann
2017. 01. 18. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem okozott meglepetést az MSZP elnöksége; délelőtti ülésükön egyhangúlag támogatták Botka László miniszterelnök-jelöltségét. Molnár Gyula pártelnök egyúttal bejelentette, hogy Szeged polgármestere teljes körű felhatalmazást kapott arra, hogy a következő hetekben folytassa le a többi baloldali párttal az együttműködésről szól tárgyalásokat.

Botka László az alig több mint 4 perces sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a választók többsége kormányváltást akar, a demokratikus oldal felelőssége pedig ehhez megteremteni a politikai feltételeket. „Egységes, kormányzóképes alternatívára van szükség, közös indulásra, közös listára, 106 közös képviselőjelöltre” – mondta. Utóbbiak kapcsán úgy fogalmazott, hogy kiválasztásukhoz meg kell kérdezni a választók véleményét, de azt nem mondta ki, hogy az előválasztásra gondol (amit korábban nem támogatott). A sajtótájékoztatón hiába volt rengeteg újságíró, kérdezni nem lehetett.

„Ezek nem az én feltételeim, ezek a minimális feltételek ahhoz, hogy eséllyel tudjon a demokratikus oldal a 2018-as választásokon indulni”

– fogalmazott Botka László. Hozzátette, a következő napokban-hetekben már megkezdi a tárgyalásokat a lehetséges szövetségesekkel, amit viszont nem a nyilvánosságnak szán, hiszen „ez csak technika”.

A politikus arról is beszélt: egy új politikára, az igazságosság politikájára van szükség, ami lerombolja az Orbán-rezsimet, ugyanakkor nem a 2010 előtti világot hozza vissza. E program legfontosabb elemeit pár napon belül hozzák nyilvánosságra.

Miután a sajtótájékoztató mindössze néhány perc volt, kérdést pedig egyáltalán nem lehetett feltenni, így továbbra sem tudni, hogyan oldották vagy oldhatják fel a Botka László és az MSZP vezetése között fennálló ellentéteket. Mert vannak ilyenek.

Az egyik például az előválasztás kérdése. A szocialisták elkötelezték magukat e megoldás mellett, Botka László viszont a 168 Órának adott, „bejelentkező” interjújában nem igazán támogatta. Úgy fogalmazott, hogy azzal csak szórakoznak most a baloldali pártok, ráadásul nem hisz abban, hogy egy valódi amerikai előválasztást meg lehet csinálni Magyarországon. „Ha a voksolást rosszul szervezzük meg, akkor azt a Fidesz könnyen meghackeli, választókörzetenként néhány száz ember kell hozzá. Ha viszont jól megkonstruáljuk, akkor meg szinte biztos, hogy minden helyen szocialista jelölt győz, hiszen országosan csak az MSZP tudná megszervezni” – magyarázta elutasítását.

A másik fontos ellentét Gyurcsány Ferenc kérdése. Botka László ugyanebben az interjúban azt mondta, hogy a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen ő szerepel. A szocialisták szerint ugyanakkor a jelenlegi választási rendszerben a volt miniszterelnök és pártja egyszerűen megkerülhetetlen, ha labdába akarnak rúgni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.