Bulivideók, szelfik – ezért buktak a börtönigazgatók

Tiltott mobilozás miatt lépett a miniszter. Tavaly 1500 telefon becsempészését akadályozták meg az őrök.

Lándori Tamás
2017. 01. 07. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön jelentette be a Belügyminisztérium, hogy Pintér Sándor azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszavonta három börtönigazgató kinevezését. Az RTL Klub Híradója szerint a parancsnokoknak azért kellett menniük, mert intézeteikből mobiltelefonnal készült fotókat és videókat juttattak ki elítélt bűnözők, többek között szilveszteri mulatságukról. Úgy tudjuk, ez csak a tiszalöki és a szombathelyi személycsere oka volt, a Budapesti Fegyház és Börtönnél – közismertebb nevén a Kozma utcai „Gyűjtőnél” – egy tavaly novemberi haláleset miatt menesztették az igazgatót.

Akkor egy 44 éves, rablásért elítélt férfit találtak holtan magánzárkájában, ahova azért került, mert előzőleg összeszólalkozott az egyik fegyőrrel. A helyszíni szemle után a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt rendelt el nyomozást. A börtönbeli mobilhasználatról a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szóvivője, Orosz Zoltán őrnagy kérdésünkre elmondta, a fogvatartottaknál lehet mobiltelefon a zárkában, de csak az intézet által biztosított, lebutított „rabtelefonok”, amelyek nem alkalmasak sem fotózásra, sem internetezésre, de még SMS-ezésre, sőt hívás fogadására sem. Ezek a készülékek arra szolgálnak, hogy a börtönlakók az őket megillető telefonos kapcsolattartási jogukat gyakorolják az erre regisztrált személyekkel. 2015-ben húszezer ilyen lehallgatható telefont szerzett be a BVOP.

A készülékek hasonlóan működnek, mint a feltöltőkártyás telefonok. A rabok a börtönön belül működő élelmiszerboltban tölthetik fel egyenlegüket, vagy a hozzátartozóik tehetik ezt meg utalással – közölték az illetékesek. Hogy legfeljebb mennyit telefonálhatnak, az a magaviseletüktől és a szabadságvesztés fokozatától is függ. Fogházban a legjobb esetben heti ötször negyed órát beszélhet az elítélt, a legrosszabb magaviseletű fegyházas viszont csak kétszer öt percet.

– Ez sokaknak nem elég, ezért próbálnak saját okostelefonokat becsempészni, amivel internetezhetnek is – mondta lapunknak Kabódi Csaba, az ELTE Jogi Karának oktatója. A büntetés-végrehajtási jog szakértője elmondta, a fogvatartottak ezzel legfeljebb 20-25 nap magánzárkás büntetést kockáztatnak, de ez többüknek vállalható rizikó. A BVOP szerint csak tavaly 1459 „illegális” mobiltelefon bejutását akadályozták meg a büntetés-végrehajtás munkatársai.

Általánosságban elmondható, hogy a fogvatartottak részére nem megengedett az internethasználat – szögezte le a BVOP, ennek ellenére egy rabszolgatartó klánként elhíresült berhidai család egyik tagja, az ötéves fegyházbüntetését töltő Cs. Sándor a múlt év végén és újévkor még maga szerkesztette Cs. Dominik Dinamó néven közösségi portálon a profilját. A többszörös visszaeső bűnöző szombathelyi zárkájában készült fotókat töltött fel magáról.

Szintén az internetre töltötték fel tiszalöki rabok azt a mobiltelefonnal készült videót, amelyen szilveszteri mulatozásuk látható. A felvételen látszik, hogy a cella ajtaja nyitva áll, ez azonban nem feltétlenül szabálytalan – tudtuk meg Kabódi Csabától. A szakember azt mondta, börtön fokozatban takarodóig nyitva vannak a zárkaajtók, és bizonyos körülmények között ez fegyházban is megengedhető. Az pedig nem kizárt, hogy szilveszterkor kivételesen éjfél után volt villanyoltás – folytatta –, a mobilos videózás azonban mindenképpen szabályellenes.

Kabódi Csaba hozzátette, a büntetés-végrehajtásban érvényesülni szokott a börtönigazgatók általános felelőssége minden intézményen belüli szabálytalanságért, függetlenül attól, hogy közvetlenül volt-e részük abban – ezért válthatták le a három vezetőt. Egyéni felelősségüket minden bizonnyal fegyelmi vizsgálat tisztázza majd.

Lapunk úgy értesült, az ügyészség az utóbbi ügyek miatt egyelőre nem indított büntetőeljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.