Busás év végi jutalom a jegybanknál

260 millió forintot osztottak szét az MNB dolgozói között.

Horváth Csaba László
2017. 01. 06. 5:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven napra volt szüksége a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Banknak ahhoz, hogy megválaszolja, mennyi karácsonyi jutalmat osztott szét munkatársai között. Kiderült: az állami szervezetek közül az MNB volt a legnagyvonalúbb dolgozóival, ugyanis az év végén négyszáz – „kiemelkedő teljesítményt nyújtó” – munkavállalójának adott összesen közel 260 millió forint prémiumot. Ez azt jelenti, hogy átlagosan csaknem nettó 650 ezer forintot kaptak az alkalmazottak, ugyanakkor a jegybank külön közölte a vezetőkre és a nem vezetőkre vonatkozó adatokat. Ez alapján pedig komoly különbség mutatkozik a dolgozók között.

Nem vezető alkalmazottak közül 322-en kaptak jutalmat, amire valamivel több mint 175 millió forintot fordított az MNB, vagyis az egy főre jutó pulykapénz összege nettó 543 ezer forint volt. Rajtuk kívül 78 vezető beosztású munkavállaló kapott prémiumot, számukra közel 85 millió forintot fizetett ki az intézmény, tehát fejenként csaknem nettó 1,1 millió forintot kaptak. A válaszban nyomatékosították, hogy a jegybank elnöke és alelnökei a havi béren felül sem prémiumot, sem pedig jutalmat nem kaptak. Igaz, esetükben a kiosztott jutalmak csupán aprópénzt jelentettek volna, Matolcsy György havi illetménye ugyanis 5 millió forint, amihez tartozik további csaknem félmilliós béren kívüli juttatás is. Az alelnökök pedig egyaránt 4,5 milliót keresnek havonta, a szintén közel félmillió forint béren kívüli juttatás mellett.

Egyébként az MNB-nél év végén kiosztott jutalmak összege csaknem megegyezik a 2015-össel. Akkor a juttatás 266 millió forint volt, viszont 633 munkatárs (körülbelül az alkalmazottak fele) kapott prémiumot, átlagosan több mint nettó 400 ezer forintot. 2015-ben az elismerésből részesült dolgozók 87 százaléka nem vezető pozíciót töltött be.

2016 végén a nemzeti bank után a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói jártak a legjobban, ott ugyanis a valamivel több mint 800 fős alkalmazotti gárda fejenként átlagosan 460 ezer forintos jutalmat kapott, ami összesen 370 millióba került. Ezt az összeget ugyanakkor a bérmegtakarítás terhére fizették ki, azaz nem jelentett többletkiadást a fővárosnak. Tarlós István főpolgármester, valamint helyettesei viszont egyáltalán nem kaptak jutalmat. Az ügyészség 1,5 milliárd forintot osztott ki tavaly, átlagosan 370 ezer forintot munkavállalónként.

Egyáltalán nem kaptak év végi jutalmat a minisztériumok tájékoztatása szerint 2016-ban a földművelésügyi, a belügyi tárcánál, az Emberi Erőforrások Minisztériumában, a Nemzetgazdasági, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. A legérdekesebb jutalmazási rendszert tavaly a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség alakította ki, ugyanis a kisgyermekesek könyvet és édességet kaptak. Összesen bruttó 44 millió forintot költött a tárca az év végi jutalmazásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.