Diákjai búcsúztatták a veronai buszbaleset hős történelemtanárát

B.B. négy évig tanította e sorok íróját is.

Buzna Viktor
2017. 01. 29. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végső búcsút vettek egykori diákjai a veronai buszbalesetben elhunyt hős történelem- és testneveléstanártól, A. K. Bélától. A szebb napokat látott, azóta bezárt Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium Hegedű utcai épülete előtt vasárnap délután egy-egy szál virággal emlékeztek meg a régi tanulók Béla bá’ról, illetve ahogy annak idején szólítottuk őt: B.B.-ről.

B.B. négy évig tanította e sorok íróját is. Igazi jelenség volt. Mély hangja, roppant termete, de főként utánozhatatlan humorérzéke tette őt a tanári kar talán legnépszerűbb tagjává. Sohasem látszott rajta a tanári hivatás terhe, amely pedig sok magyar pedagóguson nyomot hagy.

Könnyedén szólt hozzánk, értett a diákok nyelvén. Megjegyzésein nem egyszer tört ki hangos röhögésben az osztály, miközben fanyar humorának aktuális elszenvedőit sem sértette meg. B.B. nem tanított tankönyvekből. Mesélte a történelmet, óráin a tényhalmazok sztorikká változtak, a letűnt korok heroizált vagy éppen démonizált alakjai mind-mind esendő emberekként elevenedtek meg előttünk.

Sosem fárasztott minket ideológiai kérdésekkel. Egyetlen olyan esetre emlékszem, amikor egy történelmi alakról nyíltan véleményt fogalmazott meg. Klebelsberg Kuno, a modern magyar közoktatás megszervezője és felvirágoztatója volt az. De akkor is, a rá jellemző korrektséggel rögtön jelezte: mivel maga is a grófi család leszármazottja, értékítélete csakis szubjektív lehet.

Hogy diákjai mennyire szerették őt, halálával vált mindenki számára nyilvánvalóvá. A tragikus veronai buszbaleset óta B.B. Facebook-oldalát elárasztják az emlékek. Közös fotók táborokból, bulikból és a sohasem unalmas hétköznapokból, a jelenből nézve gondtalannak tetsző korszakból.

Miután a terézvárosi iskolát bezárták, B.B. a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban helyezkedett el. Ahogyan azt annak idején nálunk is tette, kollégáival a gyerekeknek sítábort szervezett. Tudom, hogy egy sor önfeledt, boldog emlékkel tartottak haza. Mielőtt B.B. meghalt, úgy tudni, több gyereket mentett ki a lángok közül. Érdekes, hogy ezen nem lepődött meg senki.

Senki, aki ismerte őt.

A tény, hogy nem tanít többé, sokkal megdöbbentőbb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.