Döntés előtt: őzike vagy tornaterem

Transzformátorállomás építéséről rendezhetnek népszavazást Pilisszántón. Az önkormányzat sok pénzt remél.

Tompos Ádám
2017. 01. 21. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Na, még sámán is van! Így kiáltott fel egy úr egy subás, süveges férfit megpillantva azon a pilisszántói lakossági fórumon, amit a falu önkormányzata rendezett pénteken. Az összejövetel apropója az volt, hogy az Elmű hatalmas transzformátorállomást szeretne létesíteni a település határában. Cserébe az elektromos művek olyan támogatást nyújtana a falunak, hogy abból fel tudják újítani az iskola tornatermét. A Pilisszántót szinte ellepő, a fórumra invitáló plakátok szlogenje is azzal érvelt a beruházás mellett, hogy „tegyünk ma a holnap gyermekeiért”. Zsúfolásig meg is telt a település iskolájának aulája, Pilisszántó polgármestere is oldalazva tudott csak bejutni a terembe.

Csicsmanczai Tamásné elmondta, hogy a beruházás céljára kinézett 38 hektáros terület az önkormányzaté, és 65 millió forintért eladnák. Hangsúlyozta: nem írták még alá a hivatalos iratokat. Hivatkozott egy korábbi, szépen látogatott fórumra, egy későbbi nyílt testületi ülésre és közmeghallgatásra, mintegy ellenérvként arra, hogy a lakosok panaszkodtak, nem tudtak semmiről. Mikor ismertette, hogy miként épülhetne meg az állomás, egy indulatos női hang közbeszólt: – De nem fog! Szóba került, hogy a Mavir Zrt. egy 400 kilovoltos távvezetéket vinne át a településen, de ez ellen még a szántói testület is tiltakozott.

Akkor viszont hosszabb ideig nem kiabált a polgármester beszédébe senki, amikor azt magyarázta, hogy minden település az államháztartástól kapott pénzből tud gazdálkodni, illetve az adóbevételből, ám mivel Pilisszántón elenyésző az ipar, kevés a bevétele is. – Ezért az egyetlen módunk az ingatlanok hasznosítása – mondta, megjegyezve, hogy ha a szóban forgó területet szántónak adnák el, 7 millió forintot kapnának érte, az átminősítés után viszont 65 milliót. Az összeget fejlesztésre használnák, értéket teremtene, a fejlesztés pedig a közösséget szolgálná. Itt utalt az iskola tornatermére, hiszen jelenleg az épület egykori széntároló pincéjében tornáznak a gyerekek. Erre megkapta a résztvevőktől: államosították az iskolát.

Később erre rá is kérdeztek: miért aggódik egy állami kézbe került iskola tornaterméért az önkormányzat? A polgármester úgy válaszolt, hogy az iskola a falu tulajdonában maradt, csak a fenntartója lett a Klebelsberg Központ, ami „még a vécékefék miatt is akadékoskodik”.

Mikor feltette a kérdést: biztos, hogy rosszabb egy telepített fákkal körbevett transzformátorállomás látványa, mint az, hogy nincs lehetősége sokaknak a rendszeres sportra, egybehangzó, hangos igen volt a válasz. A polgármester szavai, miszerint a transzformátor és a tornaterem a jelenen túlmutat, a jövőnek épül, nem arattak nagy tetszést, amikor pedig az elektromos autók terjedésére hívta fel a figyelmet, majdnem elnyomta a hangját a résztvevők elégedetlenkedése, csak egy mondat hallatszott ki tisztán: Persze, jönnek az ufók is! A paprikás hangulatot Csicsmanczai Tamásné először azzal próbálta csitítani, hogy „amennyiben nem tudják befejezni, most rögtön fejezzük be”. Tetszést csak akkor nyilvánított a közönség, amikor bejelentette, hogy az ügyben népszavazást kezdeményez a testület. Meg is tapsolták.

Béres József, az Elmű ügyvezető igazgatója arról beszélt, kötelező fejleszteniük a biztos áramellátás érdekében, mire azt a választ kapta a helyiektől: ha kell, akkor vigyék Vörösvárra. A cégvezető szerint a fejlesztésnek óriási előnyei lesznek, például kevesebb üzemzavar várható, ám a fórum résztvevőitől azt hallhatta, hogy „őzikéket akarunk”. A szintén az Elműtől érkezett Csonka András pedig elmondta, nem lesz zajos a transzformátorállomás. Ugyanúgy nem győzte meg maradéktalanul a pilisszántói hallgatóságot, még „széttapsolni” is megpróbálták.

A korábbi polgármester, Szőnyi József szavait viszont lelkesen fogadták. Szent helynek, templomnak nevezte a Pilist, ahová kellő tisztelettel, kopogva illik belépni. Úgy vélte, ha eladják a földet a tőkének, akkor a tőke lesz az uralkodó, és a pénz minden más értéket el fog söpörni.

Vastapsot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.