Egy hét alatt megduplázódott az influenzások száma

Egyre több intézményben tilos a látogatás.

MTI
2017. 01. 18. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év második hetén több mint 31 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenza miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Az orvosnál megjelent betegek között duplájára, több mint 30 százalékra nőtt a gyermekek aránya, Csongrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. Országszerte a betegek több mint 35 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem negyedük a 35–59 évesek korcsoportjába tartozott. A 60 éven felüliek aránya mintegy 10 százalék volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második héten 15 jelentés érkezett. A járványok 7 általános iskolát és 5 óvodát, továbbá 3 egészségügyi intézményt érintettek. Az influenzaszerű megbetegedések halmozódása az ország 11 közigazgatási egységét érintette: Fejér és Veszprém megyéből 3-3, Győr-Moson-Sopron megyéből 2-2, Budapestről, továbbá Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyéből 1-1 helyről jeleztek járványt.

Az orvoshoz fordult betegek aránya Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében volt a legmagasabb.

A második naptári héten összesen 163 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az OEK légútivírus-osztályára. A beküldött minták többségében valamelyik A típusú vírust azonosították. Négy járvány kialakulását az influenza A vírus okozta. Két egészségügyi intézményt érintő járványban a H3N2 altípusú influenza A vírust azonosítottak – olvasható az OEK jelentésében.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai szerint a látogatás tilalmak érintik Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetet, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikát, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházakat, valamint a Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet minden osztályát.

Szerdán a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ valamennyi fekvőbetegosztályán részleges látogatási tilalmat rendeltek el.

Emellett a Mohácsi Kórházban, a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban és a zalaegerszegi a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban korlátozzák a látogatást.

A Vas megyei kórházakban szerdától, Fejér megyében szintén a megye összes egészségügyi intézményének minden osztályára kiterjedően csütörtöktől rendelt el látogatási tilalmat a helyi kormányhivatal.

Komárom-Esztergom megyében, Tatán az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézetben és az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben, Győr-Moson-Sopron megyében a Csornai Margit Kórházban, Mosonmagyaróváron a Karolina Kórház-Rendelőintézetben, továbbá Kapuváron, a Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben van érvényben látogatási tilalom.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház, a szintén miskolci a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárdán, a Felső-Szabolcsi Kórház, Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és annak Jósa András Oktatókórháza telephelyét érintik a tilalmak. Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Egyetem Klinikai Központban, valamint az ugyancsak debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben korlátozzák a látogatást.

Csongrád megyében a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi telephelyén és székkutasi Kakasszéki Gyógyintézetében, továbbá a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban és a deszki Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházában rendeltek el látogatási tilalmat az influenza miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.