Egymásra mutogatnak Dunaújvárosban

Nagyvenyimnek kell a víz, és csak a DVCSH tudja ellátni őket.

Lőrincz Tamás
2017. 01. 19. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem gyakoroltak semmilyen nyomást a dunaújvárosi közműszolgáltatóra, hogy vizet adjon a településtől néhány kilométer távolságra lévő Nagyvenyimnek – közölte a Magyar Nemzettel a helyi szolgáltató Mezőföldvíz Kft. A cég szerint – miután a községnek nincs önálló vízbázisa – csak úgy lehet megoldani a vízellátását, ha Dunaújvárosból vesznek át vizet. Állításuk szerint ez az 1970–1980-as évek óta így van, változás mindössze annyi, hogy korábban nem a Mezőföldvíz Kft. végezte az üzemeltetést, hanem a dunaújvárosi vízszolgáltató.

A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-Hőszolgáltató (DVCSH) Kft. korábban azt állította, hogy azért volt alacsony a víznyomás több napon keresztül a dunaújvárosi emeletes házak felsőbb szintjein, mert – a Duna alacsony vízszintje és a hideg idő mellett – nyomást gyakoroltak rájuk annak érdekében, hogy a környező településeket ellátó Mezőföldvíz Kft.-nek is adjanak vizet. A cég szerint a város határain belüli fogyasztókat gond nélkül el tudják látni, de az azon kívüli igényeket már nem tudják minden körülmény között kielégíteni. Göblyös Béla, a vállalat vezérigazgatója hétfőn nem kommentálta lapunk arra vonatkozó kérdéseit, hogy kik és milyen kényszert alkalmaztak a céggel szemben, azt ugyanakkor elárulta, hogy a rájuk kényszerített települések miatt előre látható volt a fennakadás, erről pedig tájékoztatta is Cserna Gábor polgármestert.

Az ügy pikantériája, hogy a DVCSH és a Mezőföldvíz Kft. között nincs is érvényes szerződés. A Mezőföldvíz Kft. szerint törekedtek a szerződés megkötésére, azonban „a DVCSH Kft. ettől – többször is – elzárkózott”. (A DVCSH-t ennek kapcsán későbbre ígért tájékoztatást.)

Az ügy hátterében feltehetően elszámolási vita áll, a DVCSH szerint ugyanis több száz millió forint követelésük van, a Mezőföldvíz Kft. szerint viszont nincs lejárt számlatartozásuk. Utóbbi cég szerint azért nem jött létre szerződés, mert olyan vízátadási díjat követelt rajtuk a DVCSH, ami a rezsicsökkentett díjhoz képest veszteséget jelentett volna, ezt pedig nem fogadták el. – Magyarul többet kellett volna kifizetni a DVCSH Kft.-nek, mint amennyit a nagyvenyimi fogyasztóktól beszedhettünk volna – állította lapunknak a Mezőföldvíz Kft.

Több helyi ellenzéki képviselő is megemlítette, hogy Galambos Dénes, a Fidesz országgyűlési képviselője Nagyvenyimben lakik, azonban a Mezőföldvíz Kft. szerint ez akkor is így volt, amikor még a DVCSH volt a szolgáltató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.