Elfogadja a jelölést Majtényi, de négy feltétellel

A volt adatvédelmi biztost civilek jelölték köztársasági elnöknek.

MNO
2017. 01. 04. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadja a köztársasági elnöki jelölést – közölte Facebook-közleményében Majtényi László. Ugyanakkor komoly feltételeket is szabott. A volt adatvédelmi biztos arra kéri azokat a szervezeteket, személyeket, illetve akik pozíciójuknál fogva „a jelölés ügyében döntési helyzetben vannak”, hogy támogatásukkal akkor tiszteljék meg őt, ha az általa támasztott négy ponttal egyet tudnak érteni.

Majtényi az első pontban arra hívja fel a figyelmet, hogy „helyre kell állítani a köztársaságot, amelyben független intézmények biztosítják a közhatalom gyakorlásának alkotmányos korlátait és alapvető jogainkat”. Egy olyan alkotmány létrehozásáról is ír, amelyet népszavazás útján erősítenek meg. Megemlíti továbbá a „demokratikus nyilvánosság intézményrendszerének teljes érvényesülését” és a tisztességes választásokat. A társadalmi problémák kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a „szegénység elviselhetetlen, ezért a Magyar Köztársaságnak kell gondoskodnia arról, hogy minden tagja emberhez méltó életet élhessen”. A korrupcióval kapcsolatban pedig kijelenti: „maga alá gyűrte az államot”, ezért a legszigorúbb eszközökkel kell fellépni ellene.

Korábban megírtuk, hogy civil kezdeményezés indult az egykori adatvédelmi biztos államfői jelöléséért. A petíció aláírói közt olyan nevek találhatók, mint Heller Ágnes filozófus, Parti-Nagy Lajos író, Bródy János zenész, Göncz Kinga egykori külügyminiszter, Iványi Gábor lelkész, illetve az ötletgazda Elnököt a köztársaságnak! elnevezésű csoport.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.