Elküldött érdekvédők: nemzetközi botrány jöhet

Az elbocsátások hatályon kívül helyezését követelik a szakszervezetek, a munkavállalók.

MNO
2017. 01. 18. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközivé dagadhat az eltávolított szakszervezeti vezetők ügye, ha nem helyezik hatályon kívül az elbocsátásokat – számol be az Atv.hu. Emlékezetes, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. titkárát, Király Andrást és három munkatársát január 13-án küldték el a vállalattól átszervezésre hivatkozva. Király úgy véli, elküldésének valódi oka, hogy többször nyilatkozott a kormányzati bojkott által sújtott Hír TV-nek, ami miatt – nem hivatalosan – kérdőre is vonták az FKF Zrt.-nél. 

A cég dolgozói közül egyébként több százan írták alá hétfő estig azt a nyilatkozatot, amelyben azt követelik, vegyék vissza a szakszervezet vezetőit. Székely Sándor, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke az ATV Start című műsorában elmondta, olyan jogsértés történt, amely precedensértékű lehet, újabb visszaélésekre adhat alkalmat, ha nem érvénytelenítik. Hozzátette, egy függetlenített szakszervezeti tisztviselő a törvény szerint védettséget élvez, elbocsátani még átszervezésre hivatkozva sem lehet.

Hasonló történt nemrégiben Aszódon is, ahol a Richard Fritz Kft.-től a bértárgyalások küszöbén távolították el a szakszervezeti elnököt. A cégnél néhány napja sztrájkközeli helyzet alakult ki. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke úgy véli, ha eredményesen akarnak fellépni, a két ügyet együtt kell kezelnie az érdekvédelemnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.