Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

Tovább romlott a levegő minősége Miskolcon.

MTI
2017. 01. 02. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A közlemény szerint a fővárosi önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozatban az önkéntesen betartandó, megelőző intézkedések közül kiemelték, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

Miskolcon is tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a város polgármestere elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a polgármesteri hivatal szóvivője.

Koczák Szilvia elmondta: az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat a levegőminőség további romlását prognosztizálta.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, ne égessenek hulladékot, és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban tartózkodást, valamint a szellőztetést. Délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, akkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén hétfőn a szálló por magas koncentrációja miatt Budapestet, Százhalombattát, Tökölt, Szegedet, Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Tizenkét település – Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok és Oszlár – az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel tüntették fel a térképen. Emellett országszerte több települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelöltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.