Érdektelenségbe fulladt a Vona Gábor elleni tüntetés

Néhány tucat gárdista kritizálta a néppártosodásnak nevezett irányvonalat Vona évértékelőjének helyszínén.

Katona Mariann
2017. 01. 28. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évadnyitót tart a Jobbik ma délután Budapesten a dél-budai Sport11 Sport- Szabadidő- és Rendezvényközpontban. A rendezvényen évértékelő beszédet mond Vona Gábor pártelnök, de előtte néhány tucat volt gárdista tüntetett a politikus és az általa néppártosodásnak nevezett irányvonal ellen. A Visszavesszük Vona Gábor gárdamellényét elnevezésű tüntetés Facebook-oldalán fekete kabátot és nadrágot, valamint gárdasapkát írtak elő a szervezők. A többi szimpatizánst is arra kérték, ha lehet, akkor fekete baseball sapkában jelenjenek meg.

A helyszínen csak néhány tucat, az Új Magyar Gárda zászlaja alatt gyülekező, magát gárdistának tartó ember gyűlt össze a Jobbik hagyományos évadnyitójára, hogy Vona Gábortól szimbolikusan visszavegyék a gárdamellényt, ezzel jelezve, hogy megvonják tőle támogatásukat. Silip Norbert, a szerveződés vezetője, ezt azzal indokolta, hogy a Jobbik szerinte rossz irányba tart, leszalámizzák a radikálisokat, ők pedig annak idején nem ezért támogatták a pártelnököt.

Az összegyűlt gárdisták először megkerülték az évadnyitónak helyt adó rendezvényközpontot, majd egy közeli füves területen sorakoztak fel. Molinót feszítettek ki azzal a felirattal Vona! Elárultátok a nemzeti radikalizmust! Egy másik transzparensen pedig Radikális kiscicát! felirat virított, egy a pártelnököt macskával ábrázoló kép mellett. A tüntetők terve az volt, hogy egy négyfős delegáció bemegy a Jobbik rendezvényére, ott átadják petíciójukat, és visszakérik a mellényt. Az épület elé Dudás Róbert, a Jobbik regionális igazgatója jött ki, átvette a papírt, és jelezte, hogy eljuttatja a papírt Vona Gábornak. Silip Norbert arra is felszólított mindenkit, hogy tartózkodjanak az obszcén bekiabálásoktól, illetve ne kövessenek el jogsértést.

„Vona Gábor mától nem gárdista többé, rászolgált a Magyar Gárda soraiból való örökös kizárásra” – többek között ezt tartalmazza az a petíció, amelyet a politikus ellen tüntető gárdisták igyekeztek eljuttatni a pártelnökhöz. A demonstráció a Himnusz és a Székely himnusz eléneklésévél befejeződött, az épületben pedig elkezdődött a Jobbik évadnyitója.

A 15.30-kor kezdődő, sajtónyilvános pártelnöki felszólalás mellett a zártkörű rendezvényre mintegy kétezer vendéget, köztük országgyűlési és EP-képviselőket, diplomatákat, párttagokat várnak. A Jobbik 2010-es parlamentbe jutása óta minden év januárjában évadnyitót tart, ezeken Vona Gábor értékeli az előző évet és beszél a következő esztendő feladatairól. Az ellenzéki pártelnök tavalyi beszédében a gyakorlati kormányzás megkezdését sürgette bizonyos területeken, a társadalom megosztottsága ellen pedig hidak építésére szólította fel a résztvevőket.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.