Fagyoskodnak a váci mentősök

Csak azért nincsenek kemény mínuszok a mentőállomáson, mert barkácsmegoldásokkal fűtenek.

Veczán Zoltán
2017. 01. 21. 16:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülünk, ha ki kell vonulni, legalább ülhetünk a jó meleg autóban – a furcsa beismerés egy mentőstől származik, akivel a váci mentőállomás előtt beszélgettünk. Erről az állomásról reppent fel a napokban az a hír, hogy mínusz 12 fokra ébrednek az éjjel éppen szolgálatban lévő mentősök, és két hete nincs fűtés az épületben, a dolgozók pedig el vannak keseredve.

Az állomásra sajnos nem sikerült bejutnunk: nemcsak az őrkutya szerepét betöltő tacskóféleség, de az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs osztálya sem engedte, hogy bemenjünk fényképezni, és a hivatalos kommunikációt sem engedte ki a kezéből. Ugyanakkor a dolgozóktól érdekes információkhoz jutottunk.

A vihart egyébként egy mentős Facebook-bejegyzése kavarta, aki azután posztolt felháborodottan a közösségi oldalra, hogy a legénység saját szakállára behozott PB-gázpalackkal működő hősugárzója is feladta a küzdelmet, így sem fűtés, sem meleg víz nem volt az épületben. A posztot sokan félreértették: nem bent, hanem kint volt mínusz 12 fok, és azóta azért sokat javult a helyzet – pontosított mentős informátorunk, amikor a benti állapotok felől érdeklődtünk. Azt azonban elismerte, az első, rendes fűtés nélkül töltött este nagyon kellemetlen volt, amikor két héttel ezelőtt egyszer csak tönkrement a kazán: az ügyeletes legénység egyik fele egy autóba, másik fele a tűzoltólaktanyába húzódott a fagy elől.

Azóta sikerült 10 fok körülire feltornászni a hőmérsékletet, miután a mentősök, az érdeklődő állampolgárok és részben az OMSZ is hozott fűtőszerkezeteket, beüzemelték a gázkonvektorokat – ezek egyike romlott el –, és annyi elektromos szerkezetet, amennyit a gyengécske hálózat elbírt – tudtuk meg.

– Mostanra a legtöbb állandó tartózkodásra szolgáló helyiségbe került fűtőtest, hősugárzó, de az irodában, a folyosón és a garázsban továbbra is hideg van, akár fagypont közeli is lehet a hőmérséklet. A kicsit működő kazán csinál valami langyoskás vizet, amikor éppen el nem romlik. Amikor a Facebookra is posztoló kolléga ezzel szembesült, érthetően kiborult – mondta a mentős. Amikor az ember huszonnégy órákat van szolgálatban, nem feltétlenül tesz jót, ha állandóan ennyire ki van téve a hidegnek. Tíz ember állandóan vacoghat – tette hozzá.

– Ezt nézd, mit írt az OMSZ sajtóosztálya! Egy szó sem igaz ebből! – ezzel a felkiáltással érkezett meg a harmadik kolléga egy Origo-cikket mutatva telefonján. Eszerint a mentőszolgálat sajtóosztálya többnapos csend után közölte, a váci állomás kazánjai közül kettőt azóta megjavítottak. – Ez hazugság: összesen két kazán van, és nem javították meg, most csinálják – fűzte hozzá magyarázólag a telefonos kolléga. Az épületre pillantottunk, ahonnan folyamatosan fúrás-faragás zaja hallatszott. – Ezt utáljuk, ezt a maszatolást – mondta a férfi elkeseredve. – Miért nem tudják megmondani, hogy ez van, elismerjük, de rajta vannak a szeren? Azt se tudja, hol van Vác!

Azt is megtudtuk, hogy a legénység nem a közvetlen vezetőit hibáztatja. – A főorvosunkkal jól tudunk kommunikálni. Volt idekint az építési osztály is már, csak a bürokrácián csúszik el a dolog. Emez aláírta, amaz még nem, két hónappal ezelőtt is volt már ebben előrelépés, azóta sem történt semmi. Legalább egy éve zajlik ez az egész – mondta egyik informátorunk. Régiek a kazánok, sűrűn elromlottak, néha fűtés, néha meleg víz nem volt. Ezért beterveztek egy kazáncserét, de állami cégként ez nem egyszerű, közbeszerzést kell kiírni, maga a javítgatás is most folyik – summázta a helyzetet a mentős. Elmondta: ugyanígy „nyűglődnek” az autókkal, amelyeket hiába lehetne 220 volttal tölteni, nem sikerült még kiépíteni az ehhez szükséges rendszert. – A közbeszerzés nyertese már megvan, de még egy aláírás hiányzik. A sok bába közt elvész a gyerek. A város pedig sajnos tesz a mentősökre – fogalmazott keserűen, példaként felhozva, hogy azért is „órákig kellett könyörögni”: legalább a havat takarítsák el a mentőállomás elől, hogy a mentőautók egyáltalán fel tudjanak jönni a meredek dombon. A lakosság támogatása viszont jólesett a kollégáknak.

De ha egyszer keresztülverekszi magát az új kazán ügye a bürokrácián, az a kérdés is felmerül, hogy megy majd a beszerelés: a gázórát leszerelik, átkötik az új rendszerre, és ellenőriztetni is kell majd, azaz akkor – talán napokig – egyáltalán nem lesz fűtés. A mentősök, mint mondták, csak remélik, hogy akkor nem lesz mínusz 20 fok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.