Fékezés nélkül csapódott be a busz

A tervezettnél többen voltak a balesetet szenvedett járművön. Még nem lehet tudni pontosan, mi történt.

MNO
2017. 01. 21. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy ellentétes információk láttak napvilágot arról, hányan voltak a buszon. A tárcavezető szerint 52 utas és 2 sofőr volt a hivatalos utaslistán, azonban a túlélők beszámolói szerint ennél többen, akár 60-an is lehettek a buszon. Annyit lehet tudni, hogy a sofőr éjfél előtt néhány perccel vesztette el az uralmát a gépjármű felett, amely szalagkorlátnak ütközött, majd egy felüljáró pillérének csapódott. A busz elején tűz ütött ki, amely gyorsan terjedt, hamar fullasztó füst telítette be a buszt – közölte a könnyeivel küszködő külügyminiszter.

A tárcavezető szerint most még nem tudni, hogy mi okozta a tragédiát, az olasz rendőrök nem találtak féknyomokat a helyszínen. Az eddigi információk szerint 16-an égtek bent az autóbuszban, de Szijjártó nem zárta ki, hogy tovább emelkedik az áldozatok száma. Egy utast mesterséges kómában tartanak, emellett 2 nagyon súlyos sérültről tud a minisztérium. További 10 súlyos sérültet és 13 könnyebben sérült diákot kórházban ápolnak. 12 utas sértetlenül szállt ki a buszból, ők jelenleg egy veronai hotelben vannak, pszichológusok foglalkoznak velük. 

A milánói főkonzul már hajnalban a helyszínen volt. Két tapasztalt diplomata is elindult Budapestről, egyik olaszországi tapasztalatokkal rendelkezik, a másiknak válsághelyzetek kezelésében van nagy tapasztalata – hangsúlyozta Szijjártó. Emellett a mentőszolgálatokat vezető főorvos is a helyszínre indult, és a Heim Pál gyermekkórház is felkészült a sebesültek fogadására. Az olasz miniszterelnök és külügyminiszter részvétét fejezte ki. A hazatérés minden költségét a magyar kormány állja.

A sérülteket három veronai kórházban látják el. A veronai polgármester közbenjárásával sikerült szállodai szobákat is foglalni az intézmények közelében. A balesetet szenvedett busz utasainak hazatéréshez szükséges okmányok a helyszínen vannak, a jól lévő gyerekek hazatérhetnek. A magyar konzul a tájékoztató idején két kórházban már volt, épp a harmadikba tartott. A szülők a milánói konzulátus ügyeleti számát tudják hívni, ott érdeklődhetnek arról, hogy gyerekük érintett-e. Ez a következő: 0039-339-62-19-517.

A külügyminiszter részvétét fejezte ki, a baleseti mentésben segédkezőknek pedig megköszönte a helytállást.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.