Felesleges referendumra költhetnek milliókat

Kiürítik a fóti gyermekvárost, egyelőre nem tudni, mi lesz az ott elhelyezett menekült fiatalokkal.

Lőrincz Tamás
2017. 01. 18. 21:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tervei szerint 2019-re megszűnnének a zsúfolt és korszerűtlen gyermekotthonok, helyettük pedig kisebb létszámú lakásotthonokban helyeznék el az állami gondozottakat. A szemléletbeli változás miatt 2018 közepén kiürítik a fóti Károlyi István Gyermekközpontot is – közölte szerdán Fóton Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Az egykori gyermekvárossal kapcsolatos kormányzati tervekről a Magyar Nemzet írt elsőként még decemberben. Információink szerint lebontanák a parkban található szocreál épületeket, míg a műemléki szempontból is értékes, 1800-as években épült Károlyi-kastélyt és környékét teljesen felújítanák. A parkban kulturális központot alakítanának ki, sőt az is szóba került, hogy valamelyik budapesti múzeumot is áttelepítenék a városba.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője azt mondta, a gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi-kastélyt félmilliárd forintból újítják fel, funkcióit pedig „a lakossággal közösen szeretnék megtalálni”.

A Károlyi István Gyermekközpontban jelenleg négyféle gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtanak, ezek közül az utógondozói otthonokat nem érinti az átalakítás, miután ezek nem a gyermekváros területéhez kötődnek. A 24 férőhelyes, tartósan beteg, fogyatékossággal élő vagy három évnél fiatalabb gyerekeket gondozó részleg Hatvanba kerül át, míg Zalaegerszegre és Kalocsára helyezik a speciális gondozást nyújtó osztályt.

A fóti gyermekvárosban látták el a kísérő nélküli kiskorú menekülteket is, de nem tudni, ők hová kerülnek majd. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a kommunikációért felelős tárcához, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Az ügy pikantériája, hogy a településen tavaly nyáron helyi népszavazást kezdeményezett a jobbikos Merkwart Krisztián, hogy megakadályozza a migráns gyerekek ideiglenes és állandó betelepítését is a városba. Ez a kezdeményezés azonban már előrehaladott szakaszban tart, miután december 16-án leadták a szükséges számú aláírást tartalmazó íveket.

Ennek megfelelően ha akarnák, sem tudnák visszavonni a kezdeményezést – mutatott rá László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Ez azt jelenti, hogy a városban – ha a választási bizottság is érvényesnek ítéli az aláírásokat – úgy költhetnek el 5-6 millió forintot a népszavazásra, hogy két éven belül egészen biztosan kiürítik a gyermekvárost.

Varga Zoltán Péter jobbikos politikus lapunknak azt mondta, egyelőre értékelik a kialakult helyzetet. – A Fidesz-kormánytól hallottunk már számtalan olyan ígéretet, amelynek aztán éppen az ellenkezője teljesült, de ha most népszavazási kezdeményezésünk hatására tényleg megteszik a szükséges lépéseket, akkor újfent bebizonyosodik, hogy a Jobbik ellenzékből is képes kormányozni – fogalmazott.

Más pártok eleve nem értették, miért van szükség helyi népszavazás kezdeményezésére. A húszezres városban ugyanis mindössze 20-30 menekült volt ősszel, ráadásul – miután a gyermekváros területe állami tulajdonban van – hiába lenne érvényes és eredményes a referendum, semmilyen következménnyel nem járna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.