Fizetnie kell a roma önkormányzatnak

Az elsőfokú ítélet szerint körülbelül 70 milliót kell törlesztenie a cigány szervezetnek.

Horváth Csaba László
2017. 01. 20. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kell fizetnie az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) annak a 4500 táblagépnek az árát, amit hátrányos helyzetű diákok számára rendelt egy informatikai cégtől. Így döntött kedden a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében – értesült a Magyar Nemzet. Az Albacomp informatikai vállalkozás tavaly perelte be a cigány szervezetet, amely körülbelül 70 millió forinttal maradt adósa a társaságnak. A bíróság most a teljes tartozás és kamatainak megfizetésére kötelezte az ORÖ-t.

Bár a roma szervezet azt nem vitatta, hogy nem fizetett a cégnek a tabletek után, mondvacsinált indokokra hivatkozva mégis megtagadta volna a számla kiegyenlítését. Az ORÖ jogásza többször is azt hangsúlyozta a per során, hogy nem a szerződés szerint teljesített a cég, de arra is hivatkozott, hogy az eszközök kiosztását nem lehet nyomon követni. Továbbá azzal is védekezett, hogy azokat a tableteket, amelyeket a roma önkormányzat átvett, „nem helyezte üzembe” a cég. A kínos magyarázkodással ugyanakkor nem ért célt a szervezet.

Az informatikai cég jogásza és stratégiai igazgatója is tételesen cáfolta a roma szervezet állításait. Minárovits János lapunknak elmondta, az ORÖ összesen 2000 táblagépet vett át tőlük, további 2300-at pedig a posta szállított ki a megadott címekre, vagyis a hátrányos helyzetű diákoknak. Hozzátette, ezenkívül körülbelül 200 eszköz maradt az Albacompnál. Így – ahogy fogalmazott – nem igaz, amit a roma szervezet állít, és a tabletek sorsa igenis nyomon követhető.

A tabletügy pikantériája, hogy a roma szervezet ünnepélyes tanszerátadásra hívott hátrányos helyzetű 14 éves diákokat még 2015 nyárán egy pécsi szakközépiskolába. Az RTL Klub beszámolója szerint a tollak és füzetek mellé egy táblagépet is ígértek a tanulóknak. Az egyik szülő a csatornának akkor úgy nyilatkozott: a gyerekekkel aláírattak egy papírt, hogy átvették a tabletet, de azt mondták, majd csak később kapják meg őket. Végül fél évvel később valóban kiosztották a készülékeket a hátrányos helyzetű diákok között.

A roma önkormányzat egyébként fűnek-fának adósa, a legutóbbi időkig 2,1 milliárddal tartoztak minisztériumoknak, cégeknek és ügyvédi irodáknak. Ugyanakkor tavaly karácsonykor a kormányzat úgy döntött, megsegíti a szervezetet, és 1,3 milliárd forintot átvállalt a tartozásokból „speciális támogatás” címén. Így már „csupán” 800 millió forint kötelezettsége maradt a szervezetnek, ez növekedett most körülbelül 70 millióval. Igaz, a döntés egyelőre nem jogerős, nem kizárt, hogy az ORÖ fellebbez az ítélet ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.