Folytatódik a vörösiszapper

A vádhatóság korábban a felmentő ítélet hatályon kívül helyezését kérte.

MNO
2017. 01. 23. 6:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn másodfokon folytatódik a Győri Ítélőtáblán a vörösiszapper. Mint ismeretes, az elsőfokú ítélet lényege szerint a tíz ember halálát okozó és hatalmas természetkárosodással járó 2010-es iszapkatasztrófát az altalaj megcsúszása és tervezési hibák okozták, amiért a vádlottak nem tehetők felelőssé.

A vádhatóság egyébként a felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás elrendelését kérte fellebbezésében a táblabíróságtól.

Mészáros Tamás, a Győri Fellebbviteli Főügyészség vezetője korábban a Magyar Hírlap megkeresésére közölte: „Az elsőfokú ítélet megalapozatlansága és eljárási szabálysértések miatt a fellebbviteli főügyészség hatályon kívül helyezést és új eljárást kért. Álláspontunk szerint ugyanis az elsőfokú eljárás hibái nem orvosolhatók ebben az eljárásban. A táblabíróságnak tehát abban a kérdésben kell döntenie, hogy hatályon kívül helyezi az elsőfokú ítéletet vagy sem. A bíróság persze dönthet másként is, például hogy megnyitja a bizonyítást, ám ezzel mi nem értenénk egyet, s erre indítványt sem tettünk” – részletezte a fellebbviteli főügyész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.