Fordított helyzet: katonák az utcán, rendőrök a határon

Pozitív hatásuk lehet a gépfegyveres egyenruhásoknak a köztereken.

Katona Mariann
2017. 01. 20. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránshelyzet miatt meglehetősen sok rendőrt vezényeltek a határra, ez is indokolhatja, hogy ismét látni az utcákon állig felfegyverkezett katonai rendészeket – ebben egyetértettek a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők és szakpolitikusok. Csütörtökön a HVG.hu közölt egy fotót, amelyen a terepszínű egyenruhába öltözött, gépfegyveres katonai rendészek éppen a fővárosi 6-os villamoson utaznak.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő lapunknak azt mondta, hogy a katonai rendészek látványa – véleménye szerint – az emberekben mindenképpen megnyugvást kelthet. Hiszen azt üzeni, ha történik valami, akkor ott vannak és közbe tudnak avatkozni. Habár nincs rendőri jogkörük, de ha például bűncselekményt látnak, akkor közbeléphetnek. – Mindenképpen pozitív dolog – így vélekedett arról, hogy közterületeken és akár tömegközlekedési járműveken is láthatók újra az egyenruhások.

Azzal a jobbikos Mirkóczki Ádám – aki a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottságnak is a tagja – is egyetértett, hogy a többséget valószínűleg inkább nyugalommal tölti el, ha fegyveres katonákat lát az utcákon. Ráadásul a nagyobb elővigyázatosságból baj nem lehet, és bár százszázalékos biztonság nincs, minél több a járőr az utcákon, annál többet teszünk azért, hogy nálunk ne történhessen meg az, ami más európai nagyvárosokban. Bár megjegyezte, hogy mindennek propagandacélja is lehet, hiszen a kormány a lehető legjobban szeretné láttatni, hogy mennyire védik az országot. Ugyanakkor Mirkóczki a kormány dilettantizmusának véli, hogy a határt rendőrök védik, a közrendet pedig katonák. – Ez egy fordított szereposztás – mondta, hozzátéve, hogy nem gond a fokozott óvatosság, de a katonáknak nem ez a dolguk, a közterületekről pedig a határvédelem miatt sok rendőr hiányzik.

Az MSZP-s Demeter Márta – szintén a honvédelmi bizottság tagja – alapvetően látszatintézkedésnek, „látványpékségnek” nevezte azt, hogy az utcákon megjelennek a fegyveresek. Eközben pedig szerinte a valódi védelmi képességek, a Magyar Honvédség állapota folyamatosan romlik; itt a több mint hatezer fős létszámhiányt és a technikai eszközök elavultságát említette. Úgy vélte, hogy ezen a területen lenne szükség inkább érdemi intézkedésekre. – Kormányzati szempontból őrült nagy felelőtlenség, ha a kormány csak arra törekszik, hogy látszatszinten próbálja azt mutatni, mintha nagyobb lenne a biztonság – mondta a politikus.

A katonai rendészekkel kapcsolatos kérdéseinkkel kerestük a Honvédelmi Minisztériumot, ahol későbbre ígértek tájékoztatást. Az elmúlt egy-két évben azért nem teljesen idegen az állig felfegyverkezett egyenruhások látványa Budapest és a nagyvárosok utcáin. Legutóbb a tavaly decemberi berlini terrortámadás után jelentek meg a katonai rendészek, a Készenléti Rendőrség, illetve a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyveresei, sőt a TEK BTR–80-as páncélozott harci járművei az utcákon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.