Hatvannál is többen kérnek segítséget naponta

Senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt, ha a szállók megtelnek, újabbakat nyitnak.

Kuslits Szonja
2017. 01. 08. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Máltai Szeretetszolgálat diszpécserszolgálata naponta hatvannál is több bejelentést kap segítségre szoruló emberekről – tudtuk meg a szeretetszolgálat lapunkhoz eljuttatott közleményéből. A karitatív szervezet ebben köszönetet mond mindenkinek, aki hívásaival segíti a hajléktalan emberek ellátását.

Azt kérik, hogy ha mozdulatlanul a földön ülő vagy fekvő embert lát valaki, ne menjen el mellette, ehelyett ajánlja fel a segítségét. Ha az illető nem tud válaszolni, a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot hívják. Ez Budapesten a 06-1-338-4186 számon érhető el, de a 112-es segélyhívó is tárcsázható. A karitatív szervezet kéri, hogy segélyhívásnál minél több részletről számoljon be a hívó.

A szeretetszolgálat diszpécserszolgálata krízisautót küld a bejelentés helyszínére, a kiérkező szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekről, szükség esetén a mentőszolgálatot is értesítik. A máltai szervezet Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot működtet, ezek rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit.

A leghidegebb időszakban a szeretetszolgálat elsődleges célja az életmentés. A máltai intézményekben senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt. Ha a szállók megtelnek, a szervezet újabb krízisférőhelyeket nyit.

Vasárnap reggel egyébként arról tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat, hogy vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum-hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt a levegő.

A rendkívüli hideg Európa-szerte szedi áldozatait, Olaszországban nyolc, Lengyelországban hét, Csehországban két ember fagyott halálra, többségük hajléktalan. A lengyel hatóságok az ország egész területére elsőfokú, életveszélyt jelző riasztást adtak ki. A hőmérséklet a legtöbb városban mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt, a leghidegebb a Krakkó melletti Katowicében volt, ahol mínusz 29 fokot mértek a reggeli órákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.