Hiányszakmák: tizenkét kórházban is nagy a baj

Azok a rezidensek, akik hiányszakmát választanak, 150 ezer forintos ösztöndíjra is pályázhatnak.

Kuslits Szonja
2017. 01. 12. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden igyekezet ellenére úgy tűnik, tavalyhoz képest nem változott az egészségügyben a hiányszakmák listája. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb, lapunk által megismert adatai szerint 2016-hoz hasonlóan idén is mindenhol hiányszakmának számít az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége-gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia (a vese belgyógyászatával foglalkozó szakma), az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia (a vérátömlesztéssel foglalkozó szakma) is.

Mindezek mellett Budapest kivételével az egész országban hiányszakmának minősül: az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is.

Magyarországon vannak olyan kórházak is, melyekben minden szakma hiányszakmának minősül, ezek az intézmények vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen itt okoz a legnagyobb problémákat az orvoshiány. Ezek az intézmények: a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, a Bajai Szent Rókus Kórház, a Szentesen működő Csongrád megyei Dr. Bugyi István Kórház, Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Kisvárdán a Felső-Szabolcsi Kórház, Ajkán a Magyar Imre Kórház, Egerben a Markhot Ferenc Oktatókórház, az Orosházi Kórház, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház-Rendelőintézet, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet és a Zala megyei kórház.

Tavaly egyébként ugyanezek az intézmények szerepeltek a hiányszakmás intézmények listáján, vagyis az orvoshiány továbbra is ezeket a kórházakat sújtja a leginkább.

Ahogy 2016-ban, úgy érdekes módon idén sem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján az aneszteziológia, pedig sok intézmény küszködik azzal, hogy nincs elég altatóorvos, ami megnehezíti a műtétek beosztását. Tavaly harmincszázalékos volt a hiány ezen a területen.

Arról, hogy ez a szakma miért nem került fel a hiányszakmás ösztöndíjak listájára, Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy nyilatkozott lapunknak: ketté kell választani, hogy mi az, amiből most kevés van, és mi az, amire a jövőben szükség lesz. Az elmúlt öt évben ugyanis éppen a hiány miatt kiemelt bérezést kaptak az aneszteziológusok, és több mint 400 rezidens választotta ezt a területet. Így a jövőben biztosított a szakorvosok száma. – A patológia és a sebészet terület azonban nem ilyen, ezért inkább abba az irányba akarják terelni a rezidenseket az ösztöndíjakkal – mondta Sipka Balázs.

Azért, hogy a hiányszakmákat feltöltsék a rezidensek számára ösztöndíjat írtak ki, melyre február 6-ig pályázhatnak az érintettek. A hiányszakmás ösztöndíj összege havi 150 ezer forint.

Emellett februárig pályázhatnak a szakorvosjelöltek a havi nettó 100 ezer forintot jelentő Markusovszky Lajos-ösztöndíjra. Az oxiológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek a havi 200 ezer forintot jelentő Gábor Aurél-, míg a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek a havi 200 ezer forintot biztosító Méhes Károly-ösztöndíjra jelentkezhetnek.

Idén egy új ösztöndíjtípust is bevezettek, a Flór Ferenc ösztöndíjra a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan szakorvosjelöltek jogosultak, a nyertes pályázók havi nettó 200 ezer forintban részesülhetnek. Sipka Balázs szerint az elmúlt években folyamatosan emelkedett azoknak a száma, akik igénybe vették ezeket a lehetőségeket.

Az egészségügyért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint a 2017-ben biztosított több mint 1,5 milliárd forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, frissen végzett fiatal orvos részesülhessen a támogatásban, ha a pályázati kiírásban meghirdetett feltételeket vállalja és azoknak megfelel. A meghirdetett ösztöndíjpályázatra a korábbi években eddig több mint 4,5 milliárd forintot fordított. Az ösztöndíjakat eddig csaknem 3500 fiatal orvos vette igénybe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.