Időközi helyi választásra edzenek a pártok Zuglóban

Kilencven évig keresheti a rendőrség Sápi Attilát, az egy éve eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőt.

2017. 01. 19. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnik az önkormányzati törvény értelmében szombattól Sápi Attilának, Zugló több mint egy éve eltűnt MSZP-s helyi képviselőjének a mandátuma. A politikailag kiemelt jelentőségű budapesti helyszínen tavasszal várható időközi választás tétje, hogy az elmúlt években egymással is rivalizáló balliberális pártok erősödnek-e, vagy további kompromisszumokra kényszerülnek az irányítást helyben elvesztő Fidesz–KDNP-vel.

A városrész 3. számú egyéni választókerületében a 2014-es önkormányzati választáson a kormánypárti jelölt előtt hét szavazattal nyertes Sápi ugyanis 2016 januárjának első napjaiban tűnt el XV. kerületi otthonából. Sajtóhírek szerint egyik cége 100 millió forintos tartozása miatt veszhetett nyoma, mások további zűrös ügyleteinek tulajdonították az esetet.

Lapunk megkeresésére a BRFK kiemelte: Sápi Attilával szemben jelenleg is két körözés van érvényben. – A férfi ellen a XV. kerületi rendőrkapitányság elfogatóparancsot bocsátott ki járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt, mert a férfi a gyanúsítotti idézésén nem jelent meg, és ismert címén nem tartózkodott. Tekintettel arra, hogy a személy ismeretlen helyen tartózkodik, a büntetőeljárást felfüggesztették. Az eltűnés miatti körözést a BRFK bűnügyi főosztály célkörözési osztálya folytatja, az eljárás elévülési ideje pedig kilencven év – írták.

Ezt a határidőt azonban eddigi képviselőtársainak nem kell kivárniuk ahhoz, hogy új politikus érkezzen köreikbe. Az első zuglói képviselő-testületi ülésnek, amelyről Sápi Attila hiányzott, január 21-én lesz az első évfordulója, márpedig a jogszabály egyértelmű: „Az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, ha az önkormányzati képviselő annak az ülésnek az időpontjától, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén.” Sápi szombattól már nem képviselő, nem tagja a helyi közbiztonsági bizottságnak, és az önkormányzat sem utalja számlájára a havi 115 950 forintos tiszteletdíjat. Zuglóban azelőtt havi bruttó 425 150 forintot keresett, de tavaly pozícióinak többségéből visszahívták.

A kerületi képviselőknek az idén január 26-ra kitűzött ülésükön kell megállapítaniuk a mandátumvesztést, ezt követően pedig a helyi választási bizottságnak 120 napon belüli időpontra ki kell tűznie az időközi választást.

– Abban bízom, hogy ismét közös jelöltünk lesz, aki támogatja a programomat, s akit én is támogatni tudok – mondta lapunknak Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester. Tóth Csaba, az MSZP helyi elnöke magabiztosan jelentette ki kérdésünkre, hogy győzelemre készülnek. A várható induló személyét Rozgonyi Zoltán (Fidesz–KDNP) alpolgármester sem árulta el; szerinte az a cél, hogy győzelmükkel még inkább együttműködésre kényszerítsék a helyi baloldalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.