Jégtakaró borítja a Balatont, de érdemes vigyázni

A jég még nem elég vastag a biztonságos téli sportoláshoz.

MTI
2017. 01. 02. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy hétfőre a Balaton jege a nyílt vízen 5-6 centiméteresre, a sekélyebb területeken és az öblökben ennél pár centivel vastagabbra hízott. Az állaga szilárd, a felszíne sok helyen sima. A jelenlegi vastagság még nem alkalmas arra, hogy a nyílt víz felett a jégre lépjünk – hangsúlyozta, jelezve: a következő napokban a jég további vastagodására lehet számítani, de a hét közepétől várható erős vagy viharos szél hatására sokfelé feltöredezhet a tó jégtakarója és szélesebb rianások, illetve jégtorlaszok alakulhatnak ki.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-vel azt közölte, hogy hétfőn Siófok partjainál 4-6 centiméteres jégvastagságot mértek, ami még nem biztonságos, így alkalmatlan a téli sportolásra. Hozzátette, hogy a hétvégére egyes területeken alkalmassá válhat a tó jege a korcsolyázásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.