Jogerősen méltatlan a polgármester

Gyömrőn legkésőbb áprilisban időközi választást kell tartani. Gyenes Levente nem próbálkozik újra.

2017. 01. 14. 10:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen is megállapította Gyömrő polgármesterének, Gyenes Leventének a méltatlanságát a Budapest Környéki Törvényszék – ismerte el lapunknak Hauser Antal, a Pest megyei település kommunikációs referense. Elmondta: Gyenes Levente még nem kapta kézhez a bírósági végzést, de ügyvédje betekintett a bírósági iratokba. Ezekből kiderült, január 11-én helybenhagyták a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú döntését, s ez azt jelenti: azon a napon megszűnt a gyömrői polgármester tisztsége. Ugyan a méltatlansági eljárást kezdeményező Pest Megyei Kormányhivatalnak sem postázták még a határozatot, Gyömrő hivatalos honlapja szerint ténylegesen jogerőre emelkedett. Jelenleg tehát a polgármesteri tisztség betöltetlen. A választási eljárásról szóló törvény előírásai alapján a helyi választási bizottságnak a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre kell kitűznie az időközi választást. A polgármesteri feladatokat várhatóan április első feléig Mezey Attila alpolgármester látja el.

Gyenes Levente ellen azért indított méltatlansági eljárást a kormányhivatal, mert a volt polgármestert múlt áprilisban a Szegedi Ítélőtábla a kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen kilenc hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Ennek ellenére a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként a tavaly augusztusi időközi választáson jóval több mint kétharmados aránnyal újra bizalmat szavaztak neki (2002 óta minden önkormányzati voksoláson győzött), miután lemondott tisztségéről a büntetőpere után. Ekkor kezdődött a jogi vita a kormányhivatal és a polgármestert támogató civil szervezet képviselőinek többségével működő gyömrői képviselő-testület között. A kormányhivatal jogértelmezésében az önkormányzati törvény alapján mindaddig fennáll a méltatlanság, amíg a felfüggesztett börtönbüntetés tart. Mivel azonban a polgármestert a közügyektől nem tiltották el, újra indulhatott az időközi választáson.

Gyenes Levente 2016. szeptember végéig saját maga lemondhatott volna ismét posztjáról, de nem tette, ezért a kormányhivatal kérte polgármesteri tisztségének megszüntetését a gyömrői képviselő-testülettől. Ám a helyi képviselők október 29-i tanácskozásukon nem mondták ki a méltatlanságot. Az eddigi városvezető korábban lapunknak azt mondta: akkor sem indulna el a három éven belül megrendezendő harmadik polgármester-választáson, ha az indulását lehetővé tévő jogszabályok még hatályban lennének. Bár az Igazságügyi Minisztériumban Trócsányi László miniszter felkérésére külön munkacsoport alakult, hogy kidolgozza: erkölcsi bizonyítvány nélkül, tehát büntetett előélettel senki ne lehessen polgármester, a jogszabálytervezet a mai napig nem készült el.

Hauser Antal szerint Gyenes Levente – ahogy ígérte – ezek után nem tervezi az újraindulását. A Gyömrői Hírhatár Online úgy tudja, a Gyömrő 2000 Kör Mezey Attilát indítaná. Horváth István, aki a 2016-os időközi polgármester-választáson a Fidesz–KDNP által támogatott független jelölt volt, a Magyar Nemzetnek későbbre ígért helyzetértékelést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.