Kabátok után étel is kerülhet a fogasok alá

Tovább bővül a civilek kezdeményezése. Már külföldön is népszerű a magyar ötlet.

Veczán Zoltán
2017. 01. 16. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer kabát rászorulókhoz eljuttatása után újabb akcióval rukkoltak elő a nagy sikerű Szabadfogas mozgalom megálmodói. Ismeretes, a Gerlóczy Zsigmond zongorista-zeneszerző kezdeményezésére indult, Facebookon szerveződő mozgalom alig néhány nap alatt vált országos méretűvé. A Szabadfogas lényege röviden, a közterekre kitett fogasokon fellelhető felhívásban megfogható: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet!” Most valami hasonlót terveznek, csak étellel.

Gerlóczy erről szóló posztjában egyrészt köszönetet mondott a kabátokat gyűjtő vagy a gyűjtést segítő civileknek, mondván, elültették a magot a magyar társadalomban, most már ápolni is kell, hogy idővel virágok nyíljanak belőle, és virágoskertté váljon az ország. Másrészt egyéb konkrétumokkal is előállt: mint írta, „most, hogy felöltözni látszik az ország, itt az ideje, hogy jól is lakjon”. Felidézte, hogy hazánkban kétszázezer gyermek éhezik, ezen pedig azonnal segíteni kell – ezért meghirdette a Szabadkonyhát. Az új kezdeményezés lényege, hogy ha valaki többet főzött vagy vásárolt a kelleténél, és a felesleget nem szeretné kidobni, az tegye dobozba, írja rá, hogy mikor készült, mit tartalmaz, és vigye el a legközelebbi szabad fogashoz. – Így eljuthat azokhoz, akik más úton-módon nem juthatnak főtt ételhez – vagy ételhez egyáltalán – írta.

Hasonlóra biztatta az éttermeket is, ahol egyébként köztudottan rengeteg adag étel landol a kukában a nap végén. Mint megtudtuk, a vállalatok részéről is özönlenek a megkeresések a civilekhez. Gerlóczy egyébként egy Újlipótvárosban látott példa alapján indította a kezdeményezést. A XIII. kerület e részén egy kukára tett ki valaki két doboz burgonyapürét azzal a felirattal, hogy frissen készült, csak sok lett.

Ami pedig a Szabadfogas szerveződést illeti: az itthon is népszerű kezdeményezés immár az egész Kárpát-medencében megjelent. A Szabadfogas-térkép készítője, Gerner Péter arról adott hírt, hogy a 112 hazai település 242 helyszíne mellett immár Erdélyben, Bécsben, Szlovákiában és a Vajdaságban is vannak fogasok. Gerlóczy korábban lapunknak elmondta, hogy a rekord hideg valóban előhívta az emberekből a szolidaritást, és a lopások ellenére a senki által sem őrzött kabátok 90 százaléka rászorulókhoz került. Közölte, tavasszal sem állítják le a kezdeményezéseiket. A Szabadfogas mellett most egy Facebook-oldalt is készítettek, hogy ott koordinálják a hideg időjárás elmúltával indítandó akcióikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.