Két házat is épített uniós pénzből a fideszes politikus

Mondok József tízmilliókat nyert szálláshelyek kialakítására, ezeket azonban magáncélra használja.

MNO
2017. 01. 27. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondok József, Izsák fideszes polgármestere a hét közepén került a figyelem középpontjába. A 444.hu írta meg a politikusról, hogy EU-s pénzből szálláshely címén épített egy vadászházat, majd be is költözött oda. Két nap elteltével az Index megtalálta a vadászház párját, amit még több uniós pénzből épített a polgármester, ráadásul az irodája mellé.

Még 2014-ben a polgármester egyik cége, a Mondok Kft. nyert 35 millió forintot vadászházépítésre a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán, mégpedig úgy, hogy a politikus még tagja is volt a helyi pályázati munkát irányító Dunamellék Leader Egyesület bírálóbizottságának. A panziót nem sokkal később nyilvántartásba vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként, de a helyiek szerint azt soha nem hirdették sehol. Az izsákiak úgy tudják, ennek az az oka, hogy Mondokék költöztek a házba.

A 444.hu a helyszínen szerette volna utolérni a polgármestert, de csak az önkormányzati terepjáró parkolt a vadászház udvarán, Mondok József pedig elérhetetlenné vált. Az N1TV még január közepén foglalkozott az esettel: megkérdezték a polgármestert, vajon miért lakik az uniós pályázati pénzből épült házban. Félti a házat, ezért inkább beköltözött, és néha a barátait is vendégül látja, válaszolt a polgármester.

Az Index mára kiderítette, van még egy vendégház, Karádon. Egy még szebb, még drágább, amit a polgármester cége, az Agro-Wild építtetett csaknem 50 milliós EU-s pénzből. A vállalkozás a „Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. Úmvp III. tengelyes pályázatának nyertesei” között volt még évekkel ezelőtt. A Sonline.hu 2011-es cikke szerint akkor ők kapták a legtöbb pénzt, egy összefoglaló Leader-dokumentum szerint pedig az összes között övék volt a legnagyobb támogatási összeg. A két ingatlan esete kísértetiesen hasonló, a karádi panziót alig ismerik a környéken, sehol nem jelölik, a neten sincs nyoma ilyen szálláshelynek. Az Index cikkéből az is kiderül, hogy „Mondok József nagygazdálkodó Karádon, az egykori téeszt szerezte meg a helyiek elmondása szerint. Karádi Mezőgazdasági Zrt. a cég neve, ugyanoda van bejegyezve, mint az Agro-Wild. A vendégház pedig a téeszterületen lévő irodaépület mellett van pár méterre, ugyanazon a telken. Ugyanott kell bemenni mindkettőhöz, a vendégek a zrt. dolgozói mellé parkolhatnak le.”

Az Index megkeresésére két napja Csepreghy Nándor államtitkár azt válaszolta, hogy a Miniszterelnökség a sajtóhírek nyomán teljes körű vizsgálatot indít az ügyben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.