Kíméletlen végrehajtás: pár nap alatt 1,2 milliós haszon

Az alapvető jogok biztosa megállapította, dupla pénzt számolt fel az önálló bírósági végrehajtó.

Horváth Csaba László
2017. 01. 14. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó vizsgálat lefolytatását javasolja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetőjének az alapvető jogok biztosa. Fény derült ugyanis arra, hogy egy önálló bírósági végrehajtó néhány nap munkáért több mint 1,2 millió forintot szabott ki jogtalanul egy adósnak és társának. Székely László jelentésében feltárta, hogy a 2015-ben történt esetben a hatósági személy éppen dupla akkora költséget számolt fel, mint amennyire a jogszabályok alapján lehetősége lett volna.

Az Erste Bank adósai azért fordultak az ombudsmanhoz, mert aránytalanul magasnak találták, hogy az ügyükben eljáró önálló bírósági végrehajtó milliós összeg megfizetésére kötelezte őket. Az adósok 2007-ben vettek fel svájci frank alapú hitelt az osztrák pénzintézettől, melyet nehezen tudtak törleszteni. Ezért többször kértek határidő-hosszabbítást a banktól, ám nem kaptak. Végül pert indítottak, majd egyezséget is kínáltak, ám a bank nem állt kötélnek. Közben árulni kezdték az ingatlant, hogy megszabadulhassanak tartozásuktól. Találtak is vevőt, ám a tavalyi adásvétel előtt a banki dokumentumokból kiderült, hogy végrehajtási eljárás indult ellenük.

Ennek ellenére hiába érdeklődtek május 9-én az illetékes végrehajtónál, azt a választ kapták tőle, hogy nem tud az eljárásról. Az adósok némileg megnyugodva – négy nappal később – május 13-án megkötötték az adásvételi szerződést a vevővel. Azonban a végrehajtó csakhamar jelentkezett, s közölte, hogy időközben megtalálta a szóban forgó ügyet. Továbbá közölte az adósokkal, hogy ahhoz, hogy az ingatlant el tudják adni, és a bank törölje a jelzálogjogát, kötelesek 1,2 millió – pontosan 1 217 696 – forintot fizetni neki.

Székely László az ügyben folytatott vizsgálata során többek közt megkereste az eljáró önálló bírósági végrehajtót, aki felülvizsgálta a dokumentumokat és megállapította, hogy tévesen duplaannyi díjat számolt fel, mint amennyire jogosult volt. Továbbá jelezte, hogy az összeget visszatérítette. Az ombudsman szerint az eset rávilágít arra, hogy a végrehajtóknál érdemes lenne átfogó vizsgálatot tartani a különböző díjak felszámításának gyakorlatáról. Ezért kérte a kar hivatalvezetőjét, hogy tegye megfontolás tárgyává az adósok elleni végrehajtási eljárásban felszámított munkadíjakra vonatkozó, átfogó vizsgálat megindítását. Egyben a szóban forgó ügyben eljáró végrehajtót kötelezte arra, hogy a tévesen felszámolt díjak után járó kamatot is fizesse vissza az adósoknak.

Az ügyben megkerestük a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart. A szervezet elismerte, hogy az említett eljárás végrehajtója jogtalanul járt el, ám a jelentésből nem tudták megállapítani, hogy a hatósági személy szándékosan számolt-e fel dupla költséget, esetleg hanyagság, vagy adminisztrációs hiba történt. Megjegyezték, hogy ha az adósok nem jelzik a problémát, a végrehajtó jogtalanul gazdagodott volna. Ugyanakkor arra nem tértek ki, hogy kezdeményeznek-e átfogó vizsgálatot az eset kapcsán.

Nem ez az első eset, amikor egy önálló bírósági végrehajtó meglehetősen aggályosan jár el egy adóssal szemben. Lapunk számos hasonló ügyről beszámolt, ám emlékezetes a tavalyelőtt történt eset, amikor egy néhány ezer forintos parkolási bírság miatt egy budapesti férfi minden vagyonára rátette a kezét az ügyében eljáró önálló bírósági végrehajtó. A hatósági személy biztosra ment, az adós mindhárom számlájáról leemelte a tartozást. A jogtalanul levont összegeket pedig csak nagy nehezen utalta vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.