Kisléta polgármestere is méltatlan

Az elítélt Madácsi Imre posztja napokon belül megüresedhet.

2017. 01. 26. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltatlan tisztségére Madácsi Imre, Kisléta polgármestere – ezt állapította meg a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság; a döntés még nem jogerős – közölte lapunkkal tegnap Kiss Elek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatója. Tájékoztatása szerint a hivatal kezdeményezésére indított eljárásban az elsőfokú döntés csaknem két hete, január 13-án érkezett meg hozzájuk, a döntés jogerőre emelkedéséről még nincs információjuk. A törvény szerint ha a polgármester a jogszabálynak megfelelően nyolc napon belül fellebbezést nyújtott be, akkor a Nyíregyházi Törvényszék háromtagú bírótanácsa nemperes eljárásban, a beérkezéstől számított három napon belül dönt. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb hétfőn jogerős döntés születhet, amely ellen fellebbezésnek helye nincs. Amennyiben jóváhagyják az elsőfokú végzést, azonnali hatállyal megszűnik a korábban jogerősen szabadságvesztésre ítélt Madácsi Imre tisztsége, akárcsak nemrég a gyömrői Gyenes Leventéé. Ebben az esetben a szabolcsi községben is időközi polgármester-választást kell tartani. Az időközi szavazást a helyi választási bizottság még nem tűzte ki.

A kislétai Madácsi Imre egykori fideszes, majd független településvezető tavaly szeptember óta van előzetes letartóztatásban: csalás miatt nem jogerősen négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A polgármester 2002 és 2005 között megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatott cégeinél, és visszaélt az állami támogatással. Ezután a bíróság egyszer már méltatlannak találta tisztségére, de a 2016 tavaszán tartott időközi választáson nagy többséggel újraválasztották, majd tavaly ősszel újabb méltatlansági eljárás indult ellene.

– Kisléta képviselő-testülete szeptember 16-án tárgyalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal méltatlansági megkereséséről, de érdemi döntést nem hozott, s azóta bírósági értesítést sem kaptunk – mondta kérdésünkre Lánczi Julianna aljegyző múlt novemberben. Azóta az önkormányzat illetékesei elérhetetlenek lapunk számára, megkeresésünkre nem reagálnak. A helyhatóság honlapján polgármesterként máig Madácsi Imre szerepel, de a börtönbe zárt politikus helyett valójában a település háziorvosa, Szabó László alpolgármester viszi a tényleges ügyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.