Kocsis Máté nem tudja, mi az az OLAF

Ettől még a tárgyi hibás javaslatát egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

MNO
2017. 01. 30. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés a Borbély Lénárd csepeli polgármester által vezetett, úgynevezett Alstom-bizottság jelentését, amit a jelenlévők egyhangú támogatásával fogadtak el. Ehhez a témához kapcsolódott egy másik napirendi pont is, ezt Kocsis Máté józsefvárosi és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester jegyezte.

Az Alstom-ügy tavaly márciusban pattant ki, miután a brit Jelentős Csalások Elleni Hivatal (Serious Fraud Office) vádat emelt a francia metrókocsi-építő cég egyik brit vezetője ellen, kenőpénz gyanújával. Azóta kiderült, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (European Anti-Fraud Office, de a rövidítés, vagyis az OLAF a francia elnevezésből jön: Office de Lutte Anti-Fraude) is vizsgálódik az ügyben, hiszen a metrót uniós pénzből építették, és 76,6 milliárd forintnyi támogatást fizettetnének vissza Magyarországgal.

Az OLAF jelentése körül azóta is folynak a politikai viták, csak abban ért mindenki egyet, hogy jó lenne, ha mihamarabb nyilvánosságra kerülne. Ezt célozta a már említett Wintermantel–Kocsis-előterjesztés is, de a javaslat szövegezői összekeverték benne a Jelentős Csalások Elleni Hivatalt az Európai Csalás Elleni Hivatallal. Az előterjesztéshez többen is hozzászóltak, de a hiba senkinek nem tűnt fel, és a javaslatot is így fogadta el végül a közgyűlés, a jelenlévők teljes támogatásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.