Kóser vágóhíd épül Csengelén

A két ütemben megvalósuló fejlesztés végén az üzem 260 embernek ad majd munkát.

MTI
2017. 01. 21. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nógrádi Bálint közölte, az üzemben kóser libamáj- és hízottliba-termékek készülnek majd, elsősorban külpiacokra, de természetesen cél a hazai kereslet kiszolgálása is. A friss és fagyasztott baromfitermékeket az Európai Unióba és Izraelbe exportálják, a későbbi tervek között szerepel a tengerentúli piacon való megjelenés is.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) többségi tulajdonában lévő, 2014-ben alapított QP Kft. beruházásának első szakaszához a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. 1,75 milliárd forintnyi hitelt nyújt.

A beruházás folytatásaként – várhatóan 2018-ra – 700-800 millió forintból feldolgozóüzemet alakítanak ki, amely szélesíti a termékskálát, és lehetővé teszi magasabb hozzáadott értékű árucikkek előállítását. A kormány döntése alapján ennek elkészültével legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást kaphat a fejlesztés.

A hátrányos helyzetű településen, az egykori konzervgyár területén épülő üzem első fázisa – amely kivitelezése január végére fejeződik be – 100 új munkahelyet teremt. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel küzdő községben a projekt egésze pedig 260 új állás létrehozását biztosítja.

A kóser vágóhídon a tervek szerint napi 2400 hízott libát dolgoznak majd fel, ennek köszönhetően 15 százalékkal nőhet az utóbbi években csökkenő, egyébként komoly hagyományokkal rendelkező hízott liba hazai tenyésztése. Az üzemben feldolgozott baromfit a régióból – elsősorban Csongrád és Bács-Kiskun megyéből – vásárolják majd.

Jászberény után a világon a második olyan üzem lesz a csengelei, melynek kifejezetten a kóser libamáj- és hízottliba-termékek jelentik a fő profilját. Az üzemben a kóserségi előírásokat maximálisan betartják, így a baromfitenyésztés és -feldolgozás lépéseit a lehető legkíméletesebb módszerekkel végzik – tudatta az ügyvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.