L. Simon: Nem független lapot akarunk csinálni

Nem lesz objektív a Figyelő, de kormányszócső sem – mondta lapunknak L. Simon László. Ezek szerint elfogultan ellenzéki lesz?

Horváth Csaba László
2017. 01. 26. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője nem tartja összeférhetetlennek, hogy aktív kormánypárti képviselőként tagja lesz a hetilap szerkesztőbizottságának. A képviselőt azután kérdeztük, hogy a Figyelő honlapján megjelent, háromtagú bizottság kerül az újság élére, amelyet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója vásárolt meg tavaly. A lap tájékoztatása szerint a testület feladata a kiadvány megújítása lesz. A háromfős grémiumnak L. Simon mellett tagja lesz Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, az elnöki posztot pedig Lánczi Tamás, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány vezető elemzője tölti majd be.

A Fidesz parlamenti képviselőjét azzal a kérdéssel kerestük meg, hogy személye garancia lesz-e a lap objektív működésére. L. Simon László azonban közölte, hogy cinikus kérdésekre nem hajlandó válaszolni, s jelezte, ha csak ilyenekkel készültünk, inkább leteszi a telefont. Végül nem bontotta a vonalat, hanem kifejtette, hogy ha az az elvárás, hogy egy sajtóorgánum politikailag legyen semleges, akkor valóban összeférhetetlen a személye a szerkesztőbizottságban. De – mint mondta – ők nem semleges, hanem értékalapú újságban gondolkoznak, ezért egyáltalán nem aggályos a kinevezése.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta:

„nem független lapot akarunk csinálni”.

Sőt elmondta, ő nem is tud olyanról, hogy létezne pártsemleges lap ma Magyarországon [mi ismerünk ilyet – a szerk.]. Ha ilyen létezne – fűzte hozzá –, akkor valóban furcsa lenne, hogy egy értékrendileg annyira elkötelezett ember lenne a bizottságban, mint ő. Ugyanakkor szerinte az ő értékrendje érvényes, aminek helye van a lapban. Kérdésünkre elmondta azt is, akár kormánykritikus cikkeknek is lehet helyük a Figyelőben, egyben tagadta, hogy a lap kormánypárti lesz. „Nem lesz kormányszócső az újság” – jelentette ki.

A Figyelő honlapján olvasható tájékoztatás szerint a bizottság értékeli a lap piaci helyzetét, javaslatokat dolgoz ki a nyomtatott és a netes verzió intellektuális, szerkezeti és vizuális megújítására, valamint felel az átalakítás sikeres megvalósításáért. Sajtóhírek szerint ugyanakkor a szerkesztőbizottság felállítása után lemondott a Pénzpiac rovat vezetője, Brückner Gergely.

Schmidt Mária amikor decemberben átvette a lapot, arról beszélt, hogy három szóval tudja jellemezni azt, hogy milyen újságot szeretne csinálni a Figyelőből: minőség, méltányosság és mértéktartás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.