Lendvai Ildikó: A Jobbik és a baloldal „tűz és víz”

Közös baloldali miniszterelnök-jelöltet szeretne a szocialista politikus.

MTI
2017. 01. 16. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt emelte ki, hogy a demokratikus ellenzéki pártok között mindenképpen egy közös miniszterelnök-jelöltre lenne szükség. Fontos kérdésnek nevezte, hogy a két, relatíve legnagyobb támogatottságú baloldali ellenzéki párt (az MSZP és a DK) hogyan tud megállapodni, de rossznak tartaná, ha csak ez a két párt egyezne meg. Azt is elmondta: Botka László neve már régóta forog a szocialista pártban, miniszterelnök-jelöltségét az MSZP támogatja.

Lendvai Ildikó közlése szerint a tárgyalások folyamatosak, de még nem tudni, mikor ülnek le újra egy asztalhoz.

Az M1-en a politikus azt mondta: a párt először Botka Lászlóval egyeztet arról, mit tehetnek annak érdekében, hogy az általa megfogalmazott feltételek teljesüljenek. Ezt követik majd a remélt szövetségesekkel való megbeszélések.

Az MSZP programtanácsának elnöke azt mondta, a normális felkészüléshez az kell, hogy tavaszig megtalálják partnereiket, és látható legyen, kik működnek együtt kikkel, s ennek mi a formája. Ezt követően a demokratikus ellenzéknek meg kell fogalmaznia, hogy kormányra kerülve mi lesz az első négy-öt intézkedésük.

A Jobbikkal való együttműködéssel kapcsolatban Lendvai Ildikó azt mondta: a Jobbik és a baloldal „tűz és víz”. Az MSZP-s politikus szerint hatalmi rivalizálás szempontjából minimum három pólusú, de a politikai értékek alapján változatlanul „kétosztatú” a politikai paletta. Úgy fogalmazott, nem volna értelme a „Fidesz2-vel” szövetkezni a „Fidesz1” leváltására, ráadásul az hosszú távon a baloldal halálát jelentené – vélekedett Lendvai Ildikó, aki mind a Fideszt, mind a Jobbikot versenytársnak, politikai ellenfélnek tekinti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.