Magyarok segítik ki a szerbeket

Szerbiának csupán egyetlen használható jégtörő hajója van, hazánk kettőt küld, hogy segítsen.

MTI
2017. 01. 16. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiának csupán egyetlen használható jégtörő hajója van, így a korábbi években is Magyarországtól kért segítséget, illetve magyar hajókat bérelt ki a jég feltörésére.

Az illetékesek elmondták, hogy a Duna zajlásának megkezdése előtt figyelmeztették a hajók és csónakok tulajdonosait, hogy időben gondoskodjanak járműveik védelméről, ám ezt nem mindenki tette meg.

A Duna és a Száva szerbiai szakaszán már egy hete betiltották a hajózást, a folyók nagy része ugyanis befagyott.

Szerbiában hétfőtől újabb hideghullámra lehet számítani – közölte az országos meteorológiai szolgálat. A várakozások szerint az utóbbi néhány nap enyhébb időjárását péntekig ismét fagyok váltják fel, a hőmérséklet -4 és -10 Celsius-fok között alakul, és havazás is lehet.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs azt közölte hétfőn az MTI-vel, hogy a két magyar jégtörő hajót a Duna közös szerb–horvát szakaszán vetik be, miután szombaton a horvát és a szerb fél is jelezte, hogy a kialakult torlaszok miatt jégtörésre van szükség Magyarország déli határa és Vukovár között.

Apatin térségében 2000, Dálya térségében 200 méter hosszan alakult ki álló, illetve lassan mozgó jégtorlasz. Magyarország hétfő reggel – összesen 15 emberrel a fedélzeten – indította útnak a Baján állomásozó „Jégtörő XI.” és a „Jégtörő VI.” nevű hajóit, amelyek előreláthatólag már kedden munkához látnak.

A jégtörésről itt olvashat részletes beszámolót, kollégánk pedig múlt héten a legnagyobb magyar jégtörő hajó munkájáról is küldött beszámolót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.