Már a szomszédban kopogtat az influenzavírus

Itthon egyelőre még alacsony a vírus aktivitása, Románia keleti részén már ketten meghaltak.

MNO
2017. 01. 06. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A betegek 14,1 százaléka gyermek, 38,4 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 31,2 százaléka, 16,3 százalékuk pedig 60 éven felüli.

Az 52. héten öt megyében nőtt, két területen nem változott, 13 megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést hat területen – a fővárosban, Baranya, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – diagnosztizáltak.

Az OEK-jelentés szerint a 29 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyagból a laboratóriumi vizsgálatok tizenegy esetben igazolták az influenza A vírust.

Korábban írtunk arról, hogy minél hamarabb lépniük kell azoknak, akik be akarják adatni az influenza elleni védőoltást, mivel egyre több a megbetegedés Magyarországon. Lázasan a vakcina beadatását nem javasoljak, ám kisebb nátha esetén még biztonsággal alkalmazható. A védettség kialakulásához azonban legalább két hétre van szükség.

Egyelőre csak három kórházban van látogatási tilalom az influenzás megbetegedések és hurutos, légúti fertőzések miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Eszerint nem lehet felkeresni a betegeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának gyermek- és szülészet-nőgyógyászati osztályain, valamint újszülöttrészlegén. Látogatási tilalom van a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház intenzív, csecsemő- és gyermekosztályán, valamint szülészeti-nőgyógyászati és újszülöttrészlegén, továbbá a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Rendelőintézet ápolási osztályán.

Romániában azonban rosszabb a helyzet. Influenza miatt csütörtökig két ember halt meg – közölte a román közszolgálati hírügynökség, az Agerpres magyar nyelvű hírszolgálata a romániai Országos Közegészségügyi Intézetre (INSP) hivatkozva.

A betegség szövődményeibe egy 37 éves Galac megyei (Kelet-Románia), valamint egy 80 éves Dâmboviţa megyei (Délkelet-Románia) nő halt bele.

Az első két halálesetet jegyezték az A típusú influenzavírus H3N2 altípusával történt megfertőződés miatt. A 37 éves nőnek korábban már voltak egészségügyi panaszai, és nem volt beoltva influenza ellen. A 80 éves nőnek is voltak orvosi előzményei, és szintén nem kapott influenza elleni oltást. Esetében fennáll a gyanú, hogy Olaszországban kapta el a betegséget.

Az INSP honlapján 2016. december 26. és 2017. január 1. között Romániában országos szinten 326 influenzás megbetegedést jegyeztek, míg egy évvel korábban csupán 36 esetet regisztráltak ugyanebben az időszakban.

2016. december 26. és 2017. január 1. között 12 súlyos akut légúti megbetegedést (SARI) észleltek, 11 esettel többet, mint az előző évben és nyolccal többet, mint egy héttel ezelőtt.

Az egészségügyi minisztérium által szétosztott vakcinákkal január elsejéig 462 322 személyt oltottak be influenzás megbetegedés ellen.

Két nappal meghosszabbították a téli szünidőt Szerbiában az influenzajárvány miatt, így a diákok jövő hétfő helyett csak szerdán, január 11-én indulnak iskolába – jelentette be szerdán Mladen Sarcevic szerb oktatási miniszter Belgrádban.

Amennyiben nem csökken a betegek száma, hétfőn újabb hosszabbítást jelenthetnek be.

Korábban több szerbiai kórházban is megtiltották a látogatást az influenzajárvány miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.