Meleg tea, termosz, kámzsa: gondoltak a határvédőkre is

Átalakították a szolgálat rendjét. Olajkályhákkal fűtött sátrakat állítottak fel.

MTI
2017. 01. 07. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, a téli felszerelés mellé a katonák további meleg ruházatot, kámzsákat, polársapkát és -pulóvert kaptak. Mindenki kapott termoszt, és naponta többször osztanak nekik meleg teát és kávét – tette hozzá.

A főtiszt hangsúlyozta, a határ védelme, a feladatok ellátása az első. A katonák folyamatosan figyelik, hol próbálnak meg illegálisan magyar területre lépni, ha pedig ezt megkísérlik, a rendőrökkel együtt elfogják őket, és visszakísérik a határzár másik oldalára. A hideg időjárás miatt azonban szükséges volt, hogy változtassanak a szolgálati eljárásokon.

A határ teljes hosszában olajkályhákkal fűtött sátrakat állítottak föl, szolgálat közben a katonák ott melegedhetnek, akár a készételkonzervjeiket is megmelegíthetik. A helyszíni parancsnokok váltott feladatokat adnak az állománynak, akik a gyalogos és gépkocsis járőrözés mellett a széltől védett magaslati figyelőpontokon is szolgálatot teljesítenek – ismertette a tábornok.

A gyalogos járőrözés hossza nincs időtartamhoz kötve, hiszen nem mindegy, hogy mínusz egy-két fokban, vagy mínusz 15 fok alatti hőmérsékletben és erős szélben kell dolgozniuk a katonáknak – jelezte Ruszin Romulusz.

Az elmúlt héten mintegy 110-en betegedtek meg a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrök közül. Az érintetteknél akut gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeztek, jellemzően hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, hidegrázás volt a tünet. A rendőrségnél akkor azt közölték, hogy még keresik a megbetegedések okát, és „a laborvizsgálatok folyamatban vannak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.