Nem hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést

Az ügyészség szerint nyomozati anyag része a dokumentáció, ezért nem adják ki.

MNO
2017. 01. 26. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség szerint a nyomozati anyag része az OLAF-jelentés, ezért nem lehet publikálni az eljárás befejeződése előtt – mondta el a Klubrádióban Fazekas Géza.

A szervezet szóvivője hozzátette: nem a Legfőbb Ügyészség hatásköre az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatala, mivel az a nyomozati anyag része, és emiatt a büntetőeljárási törvény vonatkozik rá. Fazekas Géza szerint csak akkor van lehetőség a publikálásra, ha a hivatalos eljárás már befejeződött. 

Korábban a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy kiadható az OLAF-jelentés, ezt erősítette meg Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő is. A szocialista politikus szerint a Csalás Elleni Európai Hivatal válaszából kiderült, hogy nincs szükség a szervezet engedélyére, hogy a 4-es metróval kapcsolatos vizsgálat teljes dokumentációját nyilvánosságra hozza a kabinet. Korábban Lázár János kancelláriaminiszter azzal érvelt, hogy a kormány nem adhatja át a nyilvánosságnak a jelentést, csak a főváros vagy az EU.

A kormány nevében ugyanakkor Csepreghy Nándor csütörtökön átadta a Főpolgármesteri Hivatalnak a teljes brüsszeli dokumentációt. 

Az Európai Bizottság felvetése szerint a 4-es metró beruházása kapcsán a 2010 előtti városvezetés 166 milliárd forintot törvénysértően használt fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.