Nem vizsgálják Rogán Antal vagyonnyilatkozatát

Juhász Péter közölte: az első kezdeményezést 109-en küldték el, és sokkal többen fogják a másodikat.

MNO
2017. 01. 10. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Juhász Péter és 108 társa általi kezdeményezések nyilvánvalóan alaptalanok, mert azok nem felelnek meg a vagyonnyilatkozati eljárásban meghatározott alapvető feltételeknek” − írta a mentelmi bizottság az elutasító határozatában. Közölték, hogy „a kezdeményezések nem tartalmaznak a vagyonnyilatkozatok konkrét tartalmára vonatkozó olyan tényállítást, amely konkrétan megjelölné a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát, egyébként sem a vagyonnyilatkozat tételére vonatkozó jogszabály, sem pedig maga a vagyonnyilatkozati nyomtatvány ingatlan-felújításra, karbantartásra vonatkozó munkálatokra bejelentési kötelezettséget nem ír elő, illetve nem tartalmaz”.

A bizottság hozzáteszi, hogy a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség egyébként sem az anyagi számonkérést, hanem a transzparenciát (átláthatóságot) szolgálja. A mentelmi bizottságnak pedig törvény szerinti meghatározott feladata van, nem csinálhat olyat, ami nem hatásköre. Majd hivatkozott a korábbi hasonló ügyekre, ahol a korábbi elnökök szintén elutasító határozatot hoztak a hasonló beadványoknál – írja az Index.

A bizottság egyébként Juhászék beadványa után felkérte Rogánt, hogy nyilatkozzon, aki meg is tette. Azt írta, Juhász egy olyan ingatlan kapcsán kezd vagyonnyilatkozati eljárást vele szemben, amely a vagyonnyilatkozatában szerepel. A nyilatkozatot a törvénynek megfelelően töltötte ki, Juhász pedig olyan információkra kíváncsi, amelyekre a vagyonnyilatkozat nem tér ki, tehát arra nem is kell válaszolnia. Ezek a kérdések pedig nem tartoznak a mentelmi bizottság feladatai közé, írta Rogán, a mentelmi bizottság elnöke, dr. Vejkey Imre által jegyzet határozat pedig meg is állapítja, ez nem feladata a mentelmi bizottságnak.

Juhász a Rogán Antal ellen vagyonnyilatkozati eljárás megindítását 2016 novemberében kezdeményezte, majd december 8-ig még 108 ilyen beadvány érkezett. Dr. Vejkey Imre, a mentelmi bizottság elnöke egyesítette az ügyeket – idézte fel az Index. Juhászék azt írták, az eljárás megindítását megalapozza a közelmúltban nyilvánosságra került információ, amely szerint a Rogán Antal (rész)tulajdonában lévő balatonlellei ingatlanon nagy értékű felújítási munkálatokat végeztek 2015 ősze és 2016 tavasza között.

Juhász Péter Facebook-oldalán közölte, 109-en indítottak vagyonnyilatkozati eljárást Rogánnal szemben. „Megjött az országgyűlés mentelmi bizottságának határozata, amelyben közlik, hogy nem vizsgálják Rogán vagyonosodását, mert nincs olyan rubrika a papíron, ahova beírhatta volna, hogy jön ki a pénzéből. Pedig de bizony van. Úgy hívják, hogy megtakarítás. Készpénz. Dubajban cash”.

Mint írta, már az első kezdeményezést is 109-en elküldték, és úgy véli, sokkal többen fogják a másodikat. „Újra beküldjük, de most még többen, és kiegészítjük a bizottságnak kérdésekkel, amiket ezek szerint fel is tesznek Rogánnak” – fűzte hozzá.

„Ami egészen varázslatossá teszi ezt az abszurd drámát, hogy a 109 kezdeményező mindegyikének elküldték a végzésben a másik 108 személyes adatait. Nem világos számomra, hogy mely törvénnyel egyeztethető össze, hogy a személyes hozzájárulásunk nélkül küldözgetik összevissza a címünket, elérhetőségeinket, a személyes adatainkat. Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordulok, mondja el, mi a véleménye erről” – írta Juhász Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.