„Nem volt egyszerű dolog találkozni a sérültekkel”

Az államtitkár és a Honvédkórház orvos igazgatója megrendülten tájékoztatta a sajtót a sérültek jelenlegi állapotáról.

MNO
2017. 01. 23. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn újabb válságos állapotban lévő sérültet szállítottak haza Olaszországból, a repülőgép kora délután érkezett meg Ferihegyre. A veronai buszbaleset után hazaérkező férfi koponyasérülést szenvedett, őt is a Honvédkórházban ápolják tovább. Két válságos állapotban lévő sérültet még veronai kórházban kezelnek, ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra.

Tamás Róbert, az MH Egészségügyi Központ, Honvédkórház orvos igazgatója megrendülten nyilatkozott a sajtótájékoztatón. A vasárnap óta a Honvédkórházban ápolt három sérültről elmondta: jelenleg stabil az állapotuk, az elkövetkezendő napokban dől el, kinek lesz szüksége műtétre. Az 50–60 év közötti férfi és egy hasonló korú nő másod- és harmadfokú égési sérülésekkel a plasztikai sebészetre, a harmadik sérült végtagtöréssel és enyhébb égésekkel az ortopédiára került. Mindhárman maguknál vannak és kommunikálnak.

„Nem volt egyszerű dolog találkozni velük” – így kommentálta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt a látogatást, amelynek során a sérültekkel beszélt. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: a találkozáskor nem akarta felesleges kérdésekkel terhelni őket, az azonban kiderült, hogy egyelőre csak egy részére emlékeznek annak, ami a balesetkor történt.

Korábban az államtitkár elmondta: nagyon jó az együttműködés a magyar és az olasz hatóságok között, így a helyszínre érkező magyar szakembereknek mintegy másfél óra alatt sikerült szinte minden érdemi információ birtokába jutniuk. Ónodi-Szűcs jelezte: mostanra minden olyan sérült, akinek lehetősége volt hazajönni, már Magyarországon van, jelenleg arra várnak, hogy a még Veronában kezelt két súlyos sérült állapota stabilizálódjon. Hozzátette: amint lehetőség lesz, őket is hazahozzák Magyarországra.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt közölte, hogy az olasz hatóságok a halálos áldozatoktól vett DNS-mintákat hétfőn Milánóba küldik, ahol a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik az azonosítást.

Gázszivárgást észleltek hétfőn a fővárosi Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál, a péntek éjjel Veronánál balesetet szenvedő magyar busz áldozatainak iskolájánál – erősítette meg hétfő délután az MTI-nek a FŐGÁZ.

Az Origo írt arról, hogy az iskola pincéjében magas koncentrációjú (kétszázalékos) gázt mértek a gázművek munkatársai. A portál helyszínen tartózkodó tudósítója arról is beszámolt, hogy a gázcső az iskola bejárata alatt van, ezért az annak vonalán lerakott mécseseket eloltják vagy áthelyezik. A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. az MTI megkeresésére azt írta: munkatársaik napi tervszerű ellenőrzési feladataik során észlelték a gázszivárgást a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot is ellátó leágazó vezeték nyomvonalán, illetve az épület falsíkjában is mértek gázkoncentrációt. Az „élet és vagyonbiztonság megóvása érdekében” a hiba haladéktalan elhárításáról egyeztettek a gimnázium vezetésével – tudatták.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.