Németh: Az amerikai elnökválasztás a demokrácia győzelme

A szavazóknak pénzügyi gátakat, a média és a bürokrácia akadályait is sikerült legyőzniük – véli a politikus.

MTI
2017. 01. 23. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Zsolt hangsúlyozta, a demokrácia intézménye átalakuláson megy keresztül, amelynek „fontos és példaadó tesztjén” esett át Amerika.

Reményét fejezte ki, hogy az ideológiák helyett az értékek és a felelősség fogja jellemezni a jövő demokráciáját Európában is. Európa emellett továbbra is számít arra, hogy a keletről és délről érkező súlyos biztonsági kihívások amerikai szerepvállalással a jövőben is rendezhetőek lesznek – tette hozzá Németh Zsolt.

A parlamenti közgyűlés magyar delegációjának vezetője elmondta: felszólalásában aláhúzta, hogy az elmúlt hónapokban sikeresen lezajlott macedón és bolgár választások azt példázzák, hogy „ezekben az országokban működik a demokrácia”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balkán nem kap kellő figyelmet az Európai Unió részéről, a bővítési folyamat is akadozik. Véleménye szerint fokozott figyelmet kell szentelni a térségnek a korábbi feszültségek kiújulásának megelőzése érdekében.

Németh Zsolt a közgyűlés hétfői vitáját ismertetve közölte, a képviselők szerint az Európa Tanácsnak nem időszerű beavatkoznia a törökországi demokratikus folyamatokba. Egyetértettek abban, hogy a strasbourgi székhelyű intézmény háttérdiplomáciával tudja érdemi módon előmozdítani az emberi jogok és a demokrácia érvényesülését Törökországban.

A képviselő elmondta, a közgyűlés részvétét fejezte ki a péntek éjjel Verona mellett történt buszbaleset áldozatai hozzátartozóinak.

Hangsúlyozta, Európa attól számít politikai közösségnek, hogy tragédia esetén az országok együttérzéssel fordulnak egymáshoz. Ez a fajta empátia ad erőt minden nemzetnek és közösségnek a tragédiák elviseléséhez – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a parlamenti közgyűlés hétfőn megválasztott 16 alelnöke között – mint a magyar delegáció vezetőjét – őt is megerősítették alelnöki pozíciójában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.