Nyilatkozott a Hír TV-nek, kirúgták

Bértárgyalás alatt mondtak fel négy szakszervezetisnek, miután egyikük nyilatkozott a csatornának.

MNO
2017. 01. 13. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezetének elnöke december közepén adott interjút a Hír TV Reggeli járat című műsorában és a múlt héten a Célpontnak is nyilatkozott. A szakszervezeti elnököt kérdőre vonták munkahelyén, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt.-nél, és ma három kollégájával együtt elbocsátották.

Azonnali hatállyal megszüntették a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonyát

Király András 20 éve dolgozik a cégnél. A hivatalos indoklás szerint azért kell távoznia, mert szerződése jogszabályba ütközik. Szerinte ha ez így van, akkor erről a munkáltatónak egyeztetnie kellett volna, de azt is kifogásolta, hogy szakszervezeti vezetőként a felettes szervet sem értesítették. Király András szerint médiaszereplései és a mostani kirúgás között összefüggés lehet.

„Biztos vagyok benne, mert ez szóba került hétfőn az operatív értekezleten, és mivel érinti az FKF Zrt.-t, én természetesen elmondtam, hogy a szakszervezet is kapott megkeresést, és elébe álltam. Vannak tehát összefüggések és érdekességek” – nyilatkozta Király András.

A MASZSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több a szakszervezeti vezetők elleni fellépés Magyarországon és feszült a hangulat a munkavállalók körében. A MASZSZ továbbra is a problémák tárgyalásos rendezésének híve – tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint a közszférában is olyan két számjegyű béremelésre lenne szükség, mint a versenyszférában, ennek hiányában felgyorsulhat az elvándorlás a közszférából.

Király András, az FKF-nél működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) 2000 elnöke elmondta: jelentős béremelést tartanak szükségesnek a fővárosi cégnél, erről folytak a bértárgyalások tavaly év vége óta, amelyek következő fordulója előtt mondtak fel neki és három társának.

Egyben azonnal megvonták engedélyüket a szakszervezeti irodába való bejutásra. Ezt kifogásolva a rendőrséghez fordultak. A munkáltató azt közölte velük, hogy hétfőn mehetnek majd be az irodába, és lementhetik majd adataikat a számítógépekről, amelyek a munkáltató tulajdonát képezik – mondta a szakszervezeti vezető.

Szólt arról is, hogy az álláspontjuk melletti nyomásgyakorlás érdekében sztrájkbizottságot hoztak létre, és bírósághoz fordultak, az elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében. A bíróság döntése szerint akkor határoznak majd a beadványról, ha a szakszervezet közli, mikor és mennyi időre tervezi a sztrájkot. A szakszervezet a dolgozókkal a hétvégén dönt arról, milyen jogi lépéseket tesznek válaszul a vezetők elbocsátására – tette hozzá. Mint mondta, nem sztrájkolni, hanem megállapodni szeretnének a munkáltatóval.

– Barátságtalan lépés és brutális támadás a négy szakszervezeti tisztségviselő felfüggesztése – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége (MASZSZ) elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Az elnök hasonlóan határozott lépéseket, valamint sztrájkot helyezett kilátásba és közölte: az ügyben Tarlós István főpolgármesterhez fordultak, aki keddre ígért választ. Az MASZSZ rendőrségi beavatkozást kért, mert úgy véli, az adatvédelmi törvénnyel ellenkező cselekmények történtek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte: adatgyűjtést végeztek a helyszínen.

 

Csontos István a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. vezérigazgatója levelet tett közzé a cég dolgozóinak tájékoztatására. Ebben úgy fogalmazott, elsődleges célkitűzéseinek egyike azon szerződések felülvizsgálata, amelyeket az FKF-re nézve kedvezőtlen feltételekkel kötöttek. Ezért vonta meg az évi 30 millió forintos FKF-es szakszervezeti támogatást, amely összeg felhasználásáról a mai napig nem kapott részletes elszámolást.

A másik, a szakszervezet \"jogsértő működését\" felszámoló döntését pénteken hozta meg: megszüntette a főállásban, teljes munkaidőben foglalkoztatott szakszervezeti titkár és a három szakszervezeti koordinátor munkaszerződését. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók bért, cafeteriát és egyéb juttatásokat kaptak az FKF-től, miközben nem végeztek munkát a társaságnak. A cég csak az alapbérükre megközelítőleg 30 millió forintot fordított évente - tette hozzá.

A vezérigazgató közleménye szerint az érintettek bérét nem a tényleges foglalkoztató, a szakszervezet, hanem az FKF fizette. Ügyvédi iroda bevonásával megvizsgálták a szerződéseiket, és munkajogi szakvélemény megállapította, hogy azok ellentétben állnak a munka törvénykönyvében (Mt.) foglaltakkal.

Az FKF állandó jelleggel, tartósan, ellenérték nélkül átengedte az érintettek munkaerejét a szakszervezetnek, amivel \"ingyenes támogatást biztosított\" - emelte ki, megjegyezve: a támogatás azt a jogelvet is sérti, amely szerint a szakszervezetnek függetlennek kell lennie a munkáltatótól.

Az Mt. értelmében a munkáltató köteles haladéktalanul megszüntetni az érvénytelen megállapodás alapján létrejött jogviszonyt, ennek pénteken eleget tett - írta Csontos István, hozzáfűzve: a törvénytelen állapot felszámolásából eredő megtakarítást \"a legalacsonyabb alapbérrel rendelkező kollégák bérrendezésére fogjuk fordítani\".

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a munkáltató továbbra is támogatja a szakszervezet működésével kapcsolatos jogok és kötelezettségek gyakorlását, de csak a törvényi előírások betartásával. A szakszervezet a jövőben is végezheti tevékenységét, szombattól azonban már csupán a saját költségkeretének terhére.

Megjegyezte: a szakszervezeti megállapodásokat még a szakszervezet sztrájkkövetelése előtt vizsgálni kezdték, de csak mostanra értek a folyamat végére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.