Orbán korán kel, és Lázárt is viszi Botkához

Már hétfőn reggel 8 órára Szegeden lesz a miniszterelnök.

MNO
2017. 01. 29. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, a Modern Városok Program keretében Szegedre látogató miniszterelnök nem egyedül érkezik, vele tart Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, akikkel a polgármester emeleti dolgozószobájában tárgyal majd zárt ajtók mögött. Lázár jelenléte egyébként nem meglepetés, hiszen – lévén a politikus a szintén Csongrád megyei Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője – őt kérte fel a miniszterelnök a látogatás előkészítésére. A találkozón többek közt szóba kerül majd a megvalósítatlan déli Tisza-híd megépítése, a tavaly elkészült lézerközpont mellett kialakítandó 200 hektáros tudományos ipari park, valamint egy fedett uszoda építésének támogatása. A tervek szerint a megbeszélés után 10 órakor a kormány és Szeged együttműködéséről szóló megállapodás ünnepélyes aláírása következik, majd sajtótájékoztatót tart a miniszterelnök és a polgármester.
A Délmagyar arról is írt, hogy információ szerint a találkozóval egy időben a városházával szemben hitelkárosultak fognak tüntetni.

Az Orbán–Botka megbeszélés több szempontból is rendhagyónak ígérkezik. Egyrészt éveken át húzódott a találkozó időpontjának kitűzése, például már 2015-ben, de 2016-ban is szó volt róla, hogy a kormányfő a városba érkezhet. Ráadásul a Modern Városok Program fennállásának közel két éve alatt Szeged lesz az első olyan ellenzéki megyei jogú város, ahova ellátogat a miniszterelnök. Sőt mi több: 2010 óta arra sem volt példa, hogy Orbán Viktor egy asztalhoz üljön egy szocialista politikussal. A helyzetet pedig fokozza, hogy jelen állás szerint Botka László lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 2018-as választásokon. Botka egyébként a találkozó kapcsán arról beszélt a Hvg.hu-nak, hogy az nem kegy, hanem kötelező kör a kormány részéről, hiszen a megyeszékhely fejlesztése és az uniós források lehívása Magyarország érdeke is. Azt is megjegyezte: Szeged fejlesztésén túl nincs más, amiben egy nyelvet beszélnének a miniszterelnökkel.
Amennyiben a miniszterelnök holnap valóban „túlesik” a szegedi látogatáson, Salgótarján marad az egyetlen olyan ellenzéki vezetésű város, ahova még el kell utaznia a program miatt. Ezenfelül pedig még a kormánypárti vezetésű Győrött, illetve Hódmezővásárhelyen is tiszteletét kell tennie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.