Orbán újra felmentette a roma pénzeket kifizető Köpeczit

Tavaly az államtitkári székből, most egy ellenőrző bizottság éléről állította fel a miniszterelnök.

MNO
2017. 01. 18. 6:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Társadalmi megújulás operatív program monitoringbizottságának elnöki posztjáról Köpeczi-Bócz Tamást a keddi Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint december 5-i hatállyal mentette fel Orbán Viktor, utódjává pedig Schanda Tamás Jánost nevezte ki, aki államtitkárként is követte az Emberi Erőforrások Minisztériumában a most menesztett bizottsági elnököt.

A HVG cikkében azt írja, Köpeczi-Bóczot 2016 júniusában „a 2014–2020-as uniós fejlesztési programok szakpolitikai koordinálásának hiányosságaira” hivatkozva mentette fel Balog Zoltán erőforrás-miniszter az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkári pozícióból. A kirúgás összefüggésben állt az Országos Roma Önkormányzat által meghirdetett Híd a munka világába program visszaéléseivel, amelyekről lapunk is számtalan cikket jegyzett. Köpeczi-Bócz hivatala igazolta többek között azokat a támopos pályázatokat, amelyekben az LMP-s Hadházy Ákos feljelentése nyomán indult nyomozás.

Az LMP társelnöke azért fordult a rendőrséghez, mert a program ötmilliárdos keretének egy 270 millió forintos részéből állítása szerint olyan beszerzéseket írtak ki, amelyek nem egyeztethetők össze a program eredeti célkitűzésével, a romák munkához való juttatásával.

Az 1,6 milliárdos programmal kapcsolatos visszaélések miatt az EU csalás elleni hivatala és a NAV is vizsgálódik az Országos Roma Önkormányzatnál. A programról tavaly az Emmi is elismerte, hogy a céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. A kormány karácsony előtt azonban egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.