Pár napon belül derülhet ki a tragédia oka

Az igazságügyi szakértő az eddigi hírek alapján azt valószínűsíti, hogy a sofőr elaludt vagy rosszul lett.

MNO
2017. 01. 21. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan megjelentek már találgatások arról, hogy mi okozhatta a szombat éjjeli olaszországi tragédiát, biztos válasz csak néhány nap múlva adható arra a kérdésre, hogy mi állt a baleset hátterében.

Napközben arról lehetett hallani a beszámolókban, hogy az ütközés előtt mintegy harminc kilométerrel egy kamionos jelezte, hogy valami probléma lehet a kerékkel. Estére kiderült, hogy a hivatkozott szlovén kamionos másik buszt látott, annak volt valóban műszaki problémája. Az MNO-nak nyilatkozó igazságügyi közlekedésszakértő azt mondta, az általa ismert adatok azt valószínűsítik, hogy a sofőr vagy elaludhatott, vagy pedig rosszul lett. Kiemelte, hogy az infarktus klasszikusan olyan probléma, amely eredményezhet ilyen baleseteket.

A szakértő leginkább a féknyomok és a sodródási nyom hiánya miatt gondolja úgy, hogy a háttérben nem műszaki hiba áll. Mint közölte, ha ez lenne a helyzet, akkor a sofőr még ha az ütközést nem is tudja teljesen kivédeni, legalább a fékre biztosan rálépett volna. Kiemelte, hogy ha defekt történik, akkor a modern buszok légféke automatikusan befékez, így annak is lenne nyoma. Mivel a busz jó volt, és újabb gyártmány – Setra típusú –, gyakorlatilag biztos, hogy volt benne blokkolásgátló is.

A szakember kiemelte, hogy ilyen esetekben a szakértői vélemények néhány nap alatt készülnek el, azokból derülhet ki egyértelműen, hogy mi okozta a bajt. Ránézésre az okokat csak sejteni lehet, például ha a fékdob kiesik, akkor az karcolja az utat, amiből már lehet következtetéseket levonni. Annak, ha a vezető bármilyen módon fékez, szintén egészen biztosan van nyoma.

Ha a balesetet a sofőr rosszulléte okozta, akkor az a boncolási jelentésből derül ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.