Pompával készülnek a költözésre Lázárék

A Miniszterelnökségnél figyelnek a részletekre. Százmilliós festmények várják őket a budai Várban.

Horváth Csaba László
2017. 01. 19. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, igencsak megadja a módját a budai Várba költözésnek a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Az európai uniós közbeszerzési értesítő szerint a tárca öt festményt vásárol közel bruttó 360 millió forintért. A hirdetmény szerint bár a minisztérium budavári elhelyezését biztosító felújítási és építési munkálatok még tartanak, a festmények a Miniszterelnökség új székhelyének „ornamentumaként” szolgálnának majd. Mint írják, az alkotások egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét. 

A megvásárolt festmények közt két Ligeti Antal-alkotás van: az 1870-ben készült Rózsahegy (Bodrogközi táj), valamint az 1887-ben A Balaton Szigligetnél címmel készült kép. De a Miniszterelnökség falát díszíti majd K. Spányi Béla műve is, az 1891-ben megfestett Naplemente a pusztán címmel készült alkotás. Továbbá két Bogdány Jakab festményt vásárolt a tárca: az 1700 körül készült Virágcsendéletet, és a 18. század elején készült Sárgaszárnyú ara című festményt. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.