Quaestor-ügy: jóval hosszabb lehet az eljárás

Sajtóértesülés szerint a bíróságnak elölről kell kezdenie a szakértői bizonyítást, a főügyészség cáfol.

MNO
2017. 01. 24. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Quaestor-ügy egyik szakértőjének a kizárását – tudta meg a Hvg.h. A perben december közepén zárták ki elfogultság miatt a könyvszakértői vélemény egyik szerzőjét, miután kiderült: öt éve jogviszonyban van a Quaestor mögött álló Quaestor Pénzügyi Tanácsadó (QPT) Zrt. felszámolójával, és ennek a cégnek, a Kvantálnak az ügyvezetője is volt.

A kizárás ellen az ügyészség és a szakértő is fellebbezett. Az ügyészség azt szerette volna elérni, hogy tárgyaláson hallgathassa meg a Kvantál ügyvezetőjét, ám az ítélőtábla ezt is elvetette.

A Hvg.hu azt írja, a bíróságnak most elölről kell kezdenie a szakértői bizonyítást, ami beláthatatlan ideig meghosszabbíthatja az eljárást. Először újabb szakértőt kell kirendelnie a hatalmas feladat ellátásához. A perirat 2,5 millió oldalt tesz ki, az ez alapján született, 1500 oldalas vádirat sok helyen szó szerint idéz a 8800 oldalas szakértői véleményből – teszik hozzá.

Fővárosi Főügyészség: Nem kell újrázni

Helytelen az a sajtóban megjelent állítás, hogy az egyik szakértő jogerős kizárása miatt elölről kezdődhet a Quaestor-per – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI érdeklődésére.

Hozzátették: a másodfokú bíróság jogerős végzésében rögzített iránymutatása alapján az együttesen adott szakértői vélemény törvényes bizonyítási eszköz, amelyet az elsőfokú bíróságnak tárgyalás anyagává kell tenni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint annak sincs akadálya, hogy a bíróság a továbbiakban az együttesen adott szakértői véleményt készítő, kizárással nem érintett igazságügyi szakértő meghallgatásával folytassa a bizonyítási eljárást.

Idézték a másodfokú bíróság végzését, amely szerint „az együttesen adott szakvélemény lényegében azt jelenti, hogy annak minden megállapításával egyetértenek a szakvélemény készítői, így az egyik szakértő kizárása a szakvélemény felhasználhatóságát alapvetően nem érinti”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.