Sok éjjeli menedékhelyen telt ház volt

A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat.

MTI
2017. 01. 10. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapítvány diszpécserszolgálatához beérkezett adatok szerint az elmúlt hét végi rendkívüli hideg napokban – pénteken, szombaton és vasárnap – fokozatosan emelkedett a hajléktalanoknak fenntartott éjjeli menedékhelyek férőhelyeinek kihasználtsága, írták az MTI-hez eljuttatott összegzésben. Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megyében minden férőhely betelt. Az alapítvány tájékoztatása szerint a fővárosban 90, országosan 92 százalékos a menedékhelyek kihasználtsága.

Hangsúlyozták: az ellátó rendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat menedékhelyen tölteni.

Az elmúlt hét végén a diszpécserszolgálathoz rekordszámú hívás érkezett utcán élő emberekről, a legtöbbször, 174-szer pénteken hívták a szolgálatot – közölték.

A Menhely Alapítvány hétvégén és a rendkívüli, tartós hideg idején tartalék krízisautót működtet. Az elmúlt napokban minden bejelentés helyszínére sikerült segítséget küldeni. Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is felkeresik a területükön ismert embereket, és megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre – írták.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.

Az alapítvány kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében a hajléktalan emberekre, illetve a szomszédságban ismert magányos emberekre, hiszen ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak.

A szervezet diszpécserszolgálata napi huszonnégy órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható a Menhely Alapítvány honlapján.

A diszpécserszolgálat a nehéz helyzetben lévő emberekhez a huszonnégy órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki, akik segítenek az elhelyezésben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.