Sokat romlott a levegő minősége Budapesten

Továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

MTI
2017. 01. 30. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményük szerint a jelentős romlást nyolc mérőpont környezetében mérték. Ezek felénél – Pesthidegkút, Csepel-Királyerdő, Széna tér és a kőbányai Gergely utca térségében – a riasztási küszöbértéket is túllépte a levegő szállópor-tartalma, ezzel ismét teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele.

Kitértek arra is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az utóbbi napokban kis valószínűséggel, de előre jelezte, hogy ha Budapest felett felszakadozna a felhőzet, akkor rövid idő alatt ismét jelentősen romolhat a levegő minősége. A legfrissebb előrejelzés szerint a vasárnap este, hétfőre virradó éjszaka feldúsult szállópor-koncentráció hétfőn napközben várhatóan csökkenni fog, de hétfő este ismét romlás valószínű. Kedden a nap második felében csapadék érkezik, nagyobbrészt hó formájában. Bár komolyabb szél nem várható, ez javulást ígér.

Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a közösségi közlekedést, mérsékelje a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató-termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat.

Az Országos Közegészségügyi Központ térképén hétfőn a főváros mellett tíz települést – Hernádszurdok, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Eger, Salgótarján, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen – jelöltek a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Hét további település – Dorog, Vác, Szolnok, Dunaújváros, Várpalota, Szombathely, Szentgotthárd – levegőjét minősítették egészségtelennek. A többi településen kifogásolt a levegő minősége. Országszerte több településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.