Súlyos szövegértési problémák a rendőrségnél

A BRFK szerint nem bűncselekmény, hogy fideszesek a piaci árak töredékéért jutottak ingatlanokhoz.

Horváth Csaba László
2017. 01. 25. 5:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint nem bűncselekmény, hogy a Fidesz–KDNP korábbi és jelenlegi képviselői közül többen a piaci árak töredékéért jutottak hozzá főként felújított önkormányzati ingatlanokhoz a IX. kerületben. A BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya ugyanis elutasította a fideszes Tényi István feljelentését, aki azután fordult a hatóságokhoz, hogy lapunk beszámolt róla: a budai Várnegyedhez hasonlóan a Ferencvárosban is nagyvonalúan bánnak egymással a kormánypártok politikusai.

Az önkormányzati lakások adatait Jancsó Andrea Katalin, a Lehet Más a Politika képviselője gyűjtötte össze. Ezekből többek közt az derült ki, hogy a ferencvárosi árakhoz képest szemtelenül olcsón jutott hivatali lakáshoz például Mészáros László, a Fidesz–KDNP IX. kerületi önkormányzati képviselője, aki egy felújított, 63 négyzetméteres lakást havonta 68 ezer forintért bérel. Miközben hasonló méretű felújított lakásokat az Ingatlan.com adatbázisa alapján jelenleg körülbelül háromszoros áron lehet bérelni, 150 és 200 ezer forint közti összegért.

Szintén egy felújított, patinás önkormányzati lakásban él családjával Görgényi Máté ferencvárosi fideszes önkormányzati képviselő. Ő nem a saját nevén pályázott az ingatlanra, a bérleti jogot ugyanis a nagymamája nyerte el 2012-ben, aki sosem lakott a lakásban. A politikus úgy véli ugyanakkor, ezzel semmi probléma sincs, hiszen egyenes ágon leszármazottja a lakás „nyertesének”. Görgényi egy 104 négyzetméteres lakást bérel havi 118 ezer forintért, noha hasonló lakásokat 300-400, de akár 500 ezer forintos áron is kínálnak a IX. kerület érintett részén.

Rajtuk kívül több, a helyi Fideszhez köthető személy már meg is vásárolhatta az önkormányzattól korábban bérelt ingatlant. A volt alpolgármester lánya például egy 72 négyzetméteres lakást vett meg „kedvezményesen”, mindössze 8,7 millió forintért. Az önkormányzat által felújított ingatlanhoz hasonlókat akár 30-40 millió forintos áron is lehet találni az ingatlanportálokon.

A BRFK szerint a felsorolt példák még csak fel sem vetik a hivatali visszaélés vagy a hűtlen kezelés gyanúját. A rendőrség feljelentést elutasító határozata ugyanakkor arról árulkodik, hogy az ügyet vizsgáló nyomozók súlyos szövegértési problémákkal küzdenek. Azt írták: „a feljelentés mindössze az interneten megjelent újságcikkre alapul, amely maga is utal arra, hogy a bérlők felújították az ingatlant, amelynek értéke ez alapján növekedett”. Csakhogy mindez nem igaz. A rendőrség indoklásával szemben cikkünk ugyanis éppen arra mutatott rá, hogy a bérlőknek egyáltalán nem kellett a zsebükbe nyúlniuk, mivel az önkormányzattól már eleve felújított állapotban kapták meg az ingatlanokat.

A BRFK azonban itt nem állt meg. A nyomozók azt is közölték Tényi Istvánnal, hogy sem ő, sem pedig a cikk írója nincs birtokában konkrét információnak azzal kapcsolatban, hogy az elnyert ingatlanok a pályázat időpontjában milyen állapotban voltak. Sőt, már-már a ferencvárosi önkormányzatot mentegetve hozzátették, hogy az esetleges munkálatok csökkenthették a lakások bérleti díját. Mindez szintén nem állja meg a helyét, hiszen a megjelent cikkből egyértelműen kiderült, hogy felújított lakásokról van szó. De az is figyelemre méltó, hogy a rendőrök annak tudatában közlik Tényivel, hogy sem neki, sem pedig a cikk írójának nincsenek információi az ügyben, hogy sem őt, sem pedig lapunkat nem keresték meg az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.