Szmog: jelentősen csökkent az autóforgalom Budapesten

A riasztási fokozat fenntartása továbbra is indokolt.

MTI
2017. 01. 24. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérési adatok eredményei szerint a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosban működő 10 mérőpontból 8 helyen meghaladta a riasztási küszöbértéket – olvasható a kedd hajnali közleményben.

A jogszabályok szerint a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. Szálló por esetében a riasztási fokozat akkor szüntethető meg, ha egy nap 24 órás átlagában egyik folyamatosan működő mérőállomáson sem lépi túl a légszennyező anyag koncentrációja a küszöbértéket, és az előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása – közölték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán van esély némi javulásra, de jelentős változás kevésbé valószínű. Csütörtökön napközben kissé megélénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, ami bizonyos mértékben javíthat a levegőminőségen, utána viszont ismét a szennyezőanyag-koncentráció emelkedése valószínű.

A riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozása továbbra is indokolt. Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód – teszik hozzá.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-s Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében pedig a következő útvonalakra: Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Szépjuhászné útja–Budakeszi út–Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa–Nagykovácsi út–Nagyrét utca–Máriaremetei út–Hidegkúti út–Budapest közigazgatási határa. Az ezekre az útvonalakra szóló mentességet a nagykovácsiak és a remeteszőlősiek lakcímkártyájukkal igazolhatják.

A szabálysértőket a rendőrség 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja – tartalmazza a kommüniké.

Az ország nagy részén továbbra is veszélyes vagy egészségtelen a levegő a magas szállópor-koncentráció miatt. Az OKK legfrissebb mérési eredményei alapján az ország nyugati felében javult több helyen a légszennyezettség mértéke, de ott is mindenhol legalább kifogásolt a levegő minősége.

Kedden az OKK térképén tizenegy település – Budapest, Tököl, Vác, Szolnok, Eger, Salgótarján, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Hernádszurdok – szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

További tizenkét települést jelöltek az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel, ezek: Szeged, Debrecen, Oszlár, Dunaújváros, Százhalombatta, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Győr, Sopron, Szombathely és Szentgotthárd.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A kismértékű javulás ellenére továbbra is számos településen van érvényben a szmogriadó riasztási vagy tájékoztatási fokozata.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.